16 Απριλίου 2024

Κτηματολόγιο: Πώς να κάνετε αίτηση – Ποια πιστοποιητικά παραλαμβάνετε ηλεκτρονικά.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους παρέχει από σήμερα το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε 24ωρη βάση. Με τη χρήση των κωδικών του taxisnet και την είσοδο στην εφαρμογή οι πολίτες μπορούν πλέον να αιτηθούν πιστοποιητικά καταχώρισης εγγραπτέας πράξης, αντίγραφα κτηματολογικών φύλλων και αποσπάσματα κτηματολογικών διαγραμμάτων χωρίς αναμονή δεδομένου ότι την περίοδο αυτή εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οι συναλλαγές γίνονται κατόπιν ραντεβού.

Στη συνέχεια, μπορούν να δουν αυτόματα το «έντυπο οφειλής» που εκδίδεται αμέσως και να καταβάλουν το ποσό εντός επτά ημερών μέσω web banking ή ακόμα και στο γκισέ εφόσον το προτιμούν. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους ανά πάσα στιγμή, ενώ θα παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά το έγγραφο που ζήτησαν.

Αντίστοιχα και οι επαγγελματίες που έχουν συναλλαγές με το Ελληνικό Κτηματολόγιο (συμβολαιογράφοι και δικηγόροι) θα μπορούν με ένα κλικ να προωθούν μεταγραφές συμβολαίων, πιστοποιητικά, υποθήκες και προσημειώσεις κάνοντας τις πληρωμές τους μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Οι σχετικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που παρέχονται, ο «Χρήστης Αιτών» μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά τια αιτήσεις του καθόλη τη διάρκεια κάθε ημερολογιακής ημέρας. Για την εισαγωγή στη δικτυακή εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων το «Χρήστης Αιτών» εισάγει τους κωδικούς που διαθέτει για την εισαγωγή στο taxisnet και στη συνέχεια συμπληρώνει τη φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης και συγκεκριμένα πεδία που αφορούν στο είδος του αιτούμενου πιστοποιητικού και το Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα στο οποίο απευθύνεται η αίτηση, καθώς και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται το αιτούμενο στοιχείο.

Τα στοιχεία του αιτούντος ανακαλούνται από το σύστημα αυτοματοποιημένα μετά την εισαγωγή του, κατά μεταφορά από τη εφαρμογή του taxisnet. Για τις υποβαλλόμενες αιτήσεις και τα χορηγούμενα πιστοποιητικά, διενεργούνται κατά την εκτέλεση της διαδικασίας συστημικοί έλεγχοι πληρότητας και ορθότητας.

Τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά, διαγράμματα και λοιπά στοιχεία έχουν μορφή pdf, φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου και ψηφιακή υπογραφή του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Στα πιστοποιητικά αναγράφεται μοναδικός συστημικός κωδικός για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους μέσω λειτουργίας υπηρεσίας επιβεβαίωσης αυθεντικότητας. Το εκτύπωμα του πιστοποιητικού που αποστέλλεται από το Κτηματολογικό Γραφείο στον αιτούντα και φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, λογίζεται ως επίσημο αντίγραφο.

https://www.ethnos.gr/oikonomia/129247_ktimatologio-pos-na-kanete-aitisi-poia-pistopoiitika-paralambanete-ilektronika

Επισκέψεις: 171

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει