19 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις…

Η 8η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας και φέτος νομίζω είναι ποιο επίκαιρη από ποτέ.

Πραγματικά βλέποντας και την έννοια της εορτής απορώ με το αν με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα αυτή η έννοια  μπορεί να εφαρμόζεται. Η παγκόσμια ημέρα λοιπόν έγινε για να καταδείξει τη συνεισφορά του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στην ποιότητα ζωής των οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος. Εμπνευστής της, από το 1949 ήδη, ο Αργεντίνος καθηγητής πολεοδομίας Κάρλος Μαρία ντέλα Παολέρα.

Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για μία ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των πολεοδόμων-χωροτακτών, της διοίκησης και του ευρύτερου κοινού στη χώρα για παγκόσμια ζητήματα του σχεδιασμού. Τώρα πως θα γίνει με το αλαλούμ που συνεχίζεται στο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο δεν ξέρω πραγματικά…

Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στο ΥΠΕΝ τον ρόλο των πολεοδόμων – χωροτακτών ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προώθηση των εννοιών της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, αστικής και περιφερειακής, για την συνδυασμένη αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων. Γι αυτό όταν μιλούσαμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης και γράφαμε όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτή την διαδικασία τονίζαμε την ανάγκη να αναγνωριστεί και να καλλιεργηθεί περαιτέρω η συμβολή του χωρικού σχεδιασμού στην επίτευξη των συνολικών στόχων των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών:
– 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (σε σχέση με το 1990)

– 20% Αύξηση της προερχόμενης από ΑΠΕ ενέργειας

– 20% Αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Και αυτό γιατί καθώς οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται, ο χωρικός σχεδιασμός αναδεικνύεται σε εκείνο το πεδίο πολιτικής με τη μεγαλύτερη ικανότητα να συντονίσει ποικίλες πτυχές της ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των τόπων, των οικισμών, των περιφερειών και των συστημάτων τους.


– Διασφάλιση χωρικού χαρακτήρα των ad-hoc ενεργειακών σχεδίων (βλ. ΣΔΑΕ Συμφώνου Δημάρχων, Περιφερειακές Στρατηγικές για την Κλιματική Αλλαγή).

– Θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού συντονισμού και παρακολούθησης των πολιτικών ενεργειακής απόδοσης σε διάφορα επίπεδα.

– Θεσμοθέτηση δεσμών και συνδέσεων μεταξύ του χωροταξικού/πολεοδομικού σχεδιασμού και του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

– Προτεραιότητα στα στρατηγικά έργα ως οχήματα σημαντικών πολιτικών, στόχων και αλλαγών, όπως στην εισαγωγή των εννοιών της κυκλικής οικονομίας, της συμβίωσης οικονομικών δραστηριοτήτων και του ολοκληρωμένου ενεργειακού-χωρικού σχεδιασμού.

– Ανάπτυξη ικανοτήτων και υιοθέτηση διεπιστημονικών προσεγγίσεων στα θέματα του ενεργειακού σχεδιασμού, τόσο κατά την μελέτη σχεδίων και λύσεων όσο και κατά την εφαρμογή και διαχείριση σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

– Οι υπεύθυνοι του χωρικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να διευκολύνουν αυτές τις δεσμεύσεις και να προωθούν τέτοιες πρακτικές.

Σχόλιο του Νίκου Κορακιανίτη – Πολιτικό Μηχανικός – Laisergo.

Επισκέψεις: 56

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει