20 Απριλίου 2024

Καμία νέα οικοδομή χωρίς υποδομές για ανακύκλωση-Τι προβλέπει το νομοσχέδιο.

Σε όλες τις νέες οικοδομές – προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια – θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος χώρος σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές και προσβάσιμα υπόγεια για την τοποθέτηση κάδων / δοχείων ανακύκλωσης. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση τεσσάρων ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό και γυαλί). Πλέον, σύμφωνα με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, τα απόβλητα των συσκευασιών θα συλλέγονται χωριστά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα τέλη για όσους δημότες παράγουν λιγότερα απόβλητα ή ανακυκλώνουν περισσότερα (εισάγεται δηλαδή το μέτρο «πληρώνω όσο πετάω»). Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιβάλλεται τέλος ταφής σε όλα τα αστικά απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή.

Το τέλος ορίζεται στα 15 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και θα αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Το τέλος θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο και θα διατίθεται κατά 50% στους δήμους με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων συλλογής και ανακύκλωσης, κατά 40% ως ανταμοιβή στους δήμους με υψηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και κατά 10% για τη χρηματοδότηση έρευνας και τεχνολογίας στη σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων. Επίσης, από τον Ιούλιο του 2022 ξεκινά η μετακύλιση προστίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που επιβάλλονται κάθε χρόνο στη χώρα μας) στους δήμους και στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των στερεών ή υγρών αποβλήτων, με στόχο να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων στις χωματερές.

Η επαναχρησιμοποίηση

Με το νομοσχέδιο προάγεται επίσης η επαναχρησιμοποίηση. Ετσι, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και ποτού με έκπτωση. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2022 οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εστίασης είναι υποχρεωμένες: Να εξυπηρετούν τον καταναλωτή που φέρνει δική του επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία και να κάνουν έκπτωση όταν πωλούν προϊόντα σε επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία του καταναλωτή.

Εναν χρόνο αργότερα, από τον Ιανουάριο του 2023, θεσπίζεται σύστημα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη για τις φιάλες αλουμινίου. Οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα αλουμινένια μπουκάλια τους θα ανταμείβονται για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Ισπανία, Νορβηγία και Σουηδία. Σήμερα η ανακύκλωση βρίσκεται στο 20% των αστικών αποβλήτων και η υγειονομική ταφή στο 78,4%. Ο στόχος (που τίθεται από την ευρωπαϊκή οδηγία) είναι το 2025 η ανακύκλωση να φτάσει στο 55%, το 2030 στο 60% και το 2035 στο 65% των αστικών αποβλήτων, με την υγειονομική ταφή να μην υπερβαίνει (το 2035) το 10%.

Πηγή: tanea.gr

Προκόπης Γιόγιακας

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Επισκέψεις: 163

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει