25 Απριλίου 2024

Παράταση της έναρξης αιτήσεων για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Με αίτημά του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά την παράταση της έναρξης των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς και την ολιγόμηνη παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης των ενταγμένων έργων του Β’ κύκλου του Εξοικονομώ ΙΙ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά την αναβολή έναρξης υποβολής των αιτήσεων από τις 30 Νοεμβρίου, για το νέο έτος και αφού έχει ομαλοποιηθεί η υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας.

Η παράταση αυτή, όπως επισημαίνεται στο σχετικό αίτημα, είναι επιτακτική προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής και σωστή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών στις προτάσεις των έργων (πολίτες, μηχανικοί, δημόσιες υπηρεσίες), με γνώμονα πάντα την διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα την τεχνοκρατική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Διαβάστε αναλυτικά το αίτημα προς τον Υπουργό:

Η δυσμενής υγειονομική συγκυρία της χώρας μας, αποτελεί μια ζοφερή πραγματικότητα για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Μέσα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση καλούμαστε ως τεχνικός κόσμος, σε συνεργασία με τους πολίτες, να προετοιμάσουμε τους φακέλους των ενδιαφερόμενων προς ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

Ως Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατακλυζόμαστε καθημερινά με έντονες ανησυχίες από συναδέλφους μηχανικούς και πολίτες για τις δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει το γενικό lockdown. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις των κατοικιών απαιτούν την μετακίνηση και επί τόπου παρουσία των μηχανικών, με κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 τόσο για τους ιδιοκτήτες αλλά και για τις οικογένειες τους. Οι Πολεοδομίες οι οποίες παρέχουν αντίγραφα των οικοδομικών αδειών υπολειτουργούν/δυσλειτουργούν λόγω της επιβεβλημένης τηλεργασίας του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία παροχής ουσιαστικών στοιχείων για την ετοιμασία των προτάσεων.
Ο οδηγός υλοποίησης δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα υποβολής των αιτήσεων, επηρεάζοντας την σωστή προετοιμασία των προς υποβολή προτάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καθώς επίσης και την αδυναμία πρόβλεψης ομαλοποίησης της υγειονομικής κατάστασης στην χώρα μας,

Σας Ζητούμε,

Την αναβολή έναρξης υποβολής των αιτήσεων από τις 30 Νοεμβρίου για το νέο έτος και αφού έχει ομαλοποιηθεί η υγειονομική κατάσταση στην χώρα μας. Έτσι θα καταστεί δυνατή η ασφαλής και σωστή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών στις προτάσεις των έργων (πολίτες, μηχανικοί, δημόσιες υπηρεσίες), με γνώμονα πάντα την διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα την τεχνοκρατική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που υφίσταται στην χώρα μας.

Παράλληλα, καθώς για τους ίδιους λόγους αναμένεται να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων της προηγούμενης πρόσκλησης του Β’ κύκλου του Εξοικονομώ ΙΙ, αιτούμαστε την ολιγόμηνη παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης των ενταγμένων έργων, καθώς οι πρώτες εγκρίσεις έργων λήγουν στα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Επισκέψεις: 69

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει