20 Απριλίου 2024

EETEM: Αναγκαία η αναβολή του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ».

Ως γνωστό από τις 7 Νοεμβρίου, η χώρα βρίσκεται σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα κρατήσει μέχρι την 30η Νοεμβρίου και ‘βλέπουμε’.

Για 30 Νοεμβρίου, έχει εξαγγελθεί από  το Υ.Π.ΕΝ. το ξεκίνημα του πολυπόθητου Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ», όμως μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές και σημαντικές εκκρεμότητες, όπως:

– Η απουσία του τελικού οδηγού του προγράμματος

– Η έκδοση των νέων οδηγιών χρήσης του πληροφοριακού συστήματος

– Η  δυνατότητα εισόδου των μηχανικών – συμβούλων έργου σε αυτό, με στόχο την εξοικείωση τους με το περιβάλλον του και τον εντοπισμό  ενδεχόμενων ελλείψεων και δυσλειτουργιών.

Η έκδοση των παραρτημάτων του νέου προγράμματος.

Σημεία που χρήζουν διευκρινήσεων και τροποποιήσεων, όπως έχουν προκύψει από την προδημοσίευση του οδηγού.

Οι προαναφερθείσες εκκρεμότητες, που είναι πολλές και σημαντικές ,σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, εν μέσω πανελλαδικών περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες και μηχανικούς – σύμβουλους έργου, να πραγματοποιηθούν αυτοψίες, να συνταχθούν τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, να αναζητηθούν έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες (που αν και όπου λειτουργούν θα εξυπηρετούν αποκλειστικά, πλέον, μόνο με ραντεβού και με μειωμένες ημέρες υποδοχής κοινού), να καταρτιστούν προϋπολογισμοί κ.ά., συνηγορούν στην ανάγκη αναβολής της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το ζητούμενο είναι να «τρέξει» το πρόγραμμα χωρίς προβλήματα, για όλους τους εμπλεκόμενους, προστατεύοντας τους ταυτόχρονα από τους κινδύνους της πανδημίας.

Γιαυτό, καλούμε τον Υπουργό Π.ΕΝ. κ. Χατζηδάκη  να πάρει την απόφαση αναβολής της έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ώστε :

α) να λυθούν οι εκκρεμότητες και
β) οι εμπλεκόμενοι (συνάδελφοι μηχανικοί, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες) να μπορέσουν να λειτουργήσουν, όχι υπό την πίεση των προθεσμιών, εκθέτοντας τους εαυτούς και την κοινωνία στους κινδύνους της πανδημίας, αλλά προστατευμένοι από αυτούς.

Γραφείο Τύπου ΕΕΤΕΜ

Επισκέψεις: 54

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει