16 Απριλίου 2024

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ στην διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΛΙΝΕΚΑ για την “Πράσινη Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα”.

Στην διαδικτυακή ημερίδα  με τίτλο «Πράσινη Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα»  που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο προγράμματος Inno4Green, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, μιλώντας για πτυχές της “πράσινης επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στον κατασκευαστικό-κτιριακό τομέα και στις ενεργειακές επενδύσεις.

Ο κ. Τσακούμης τόνισε, μεταξύ άλλων,  πως ο κτιριακός τομέας, υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας  λόγω του ότι η πλειοψηφία του κτηριακού αποθέματος της Ελλάδας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Ανέφερε δε ότι οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να αποφέρουν άμεσα ενεργειακά και άλλα οφέλη σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σημαντικά δημόσια οφέλη:  στην αύξηση της απασχόλησης, στην ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς και βελτιώσεις στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, ενώ συνεισφέρουν σημαντικά στη διεθνή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.”

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη κ. Θεόδωρος Καράογλου, που άνοιξε την ημερίδα, παρουσίασε άξονες του προγράμματος «δίκαιης μετάβασης» στης Δυτικής Μακεδονίας από κέντρο λιγνίτη σε κέντρο καθαρής ενέργειας σημειώνοντας πως προβλέπεται η δημιουργία 5100 άμεσων και 6500 έμμεσων θέσεων εργασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας σημείωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί ένας ακόμη κοινόχρηστος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο παλιό κτίριο της Περιφέρειας στη Β. Όλγας και από ένας στις πρωτεύουσες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μάκης Κυριζίδης παρουσίασε τις δράσεις για τα πρώτα 30 ηλεκτρικά οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την προμήθεια ηλεκτρικών απορριμματοφόρων και την τοποθέτηση 15 σταθμών φόρτισης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Άνθιμος Αμανατίδης σημείωσε μεταξύ άλλων πως ως το τέλος του 2021 θα προκηρυχθούν παρεμβάσεις πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας ύψους 90 εκ. Ευρώ όπως η τοποθέτηση 250.000 έξυπνων υδρομέτρων.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης κατέθεσε την πρόταση δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη ενός Διαβαλκανικού Κέντρου Κυκλικής Οικονομίας.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΤΚΜ) κ. Βασίλης Γεωργιάδης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΘ κ. Μαρία Καρατενίζη και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Παντελής Τσακίρης.

Εδώ ηλεκτρονικά όλη η εκδήλωση:  http://myportal.gr/ekdilosi-gia-tin-quot-prasini-kainotomia-kai-epicheirimatikotita-quot-apo-to-elineka/

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Γ.Τσακούμη ΕΔΩ

Επισκέψεις: 44

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει