24 Απριλίου 2024

Έξυπνες πόλεις: Το μεγάλο στοίχημα.

Η υγειονομική κρίση των τελευταίων μηνών επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και η πανδημία λειτούργησε ως αφορμή για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη. Παράλληλα, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν θετικά στις αλλαγές, που στόχο είχαν τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, και προσαρμόστηκαν πλήρως στις νέες συνθήκες. Θεμελιώδες στοιχείο της ψηφιακής επανάστασης που δρομολογείται αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μέσω της εφαρμογής «έξυπνων» λύσεων, γεγονός που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της κάθε κοινωνίας.

Για να μπορέσει μια πόλη να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις θα πρέπει να στραφεί στην κατασκευή κτιρίων περιορισμένου ενεργειακού αποτυπώματος. Μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων όπως για παράδειγμα το IoT (Internet of Things) προωθείται η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων και επιτυγχάνεται τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας όσο και η μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Ένα σύστημα κτιριακού αυτοματισμού, που συλλέγει και ανταλλάσσει πληροφορίες με στόχο τη διευκόλυνση των χρηστών του είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», συνολικού ύψους 850  εκατομμυρίων ευρώ. Η πράσινη περιβαλλοντική πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση εστιάζει μέσω του προγράμματος στη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων καθώς και στην αναβάθμιση τους μέσω της κατανάλωσης καυσίμων πέραν των συμβατικών, αφού όπως παρατηρείται η ενεργειακή κατανάλωση του κτιριακού τομέα στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 42% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας. Το ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές), η απλοποίηση των εισοδηματικών κατηγοριών με διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων καθώς και η παροχή κινήτρων για πολυκατοικίες είναι μερικές μόνο διαφορές του προγράμματος αυτού από τα αντίστοιχα παλαιότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήσιμη θα ήταν η παράταση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, μιας και οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν πλήθος δυσκολιών κατά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών εξαιτίας του lockdown.

Οι ομοιότητες της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε με την κλιματική κρίση είναι περισσότερες από όσες νομίζουμε, αφού η αντιμετώπιση και των δύο απαιτεί οριζόντια εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και μεταρρυθμίσεων με στόχο την κοινωνική ευημερία. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιτάσσουν τη δημιουργία έξυπνων πόλεων μέσω της υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για κάθε σύγχρονη κοινωνία, που θέλει να χαρακτηρίζεται ανεπτυγμένη.

*Ο κ. Στέφανος Σαμαράς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, S&K Engineering & Construction

Πηγή: liberal.gr

Επισκέψεις: 20

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει