16 Απριλίου 2024

Όλα τα σενάρια για την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

“Πράσινο” φως για την καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους αλλά και τους οικονομολόγους εντός του ερχόμενου μήνα άναψε την περασμένη εβδομάδα μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση.

Η δαπάνη για την ενίσχυση αυτή θα καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, στον οποίο συγκεντρώνονται οι σχετικές εισφορές όλων των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων τόσο του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.) όσο και του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες).

Ωστόσο, σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, την ενίσχυση θα λάβουν μόνο όλοι οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ και όχι του τέως ΟΑΕΕ, με μόνη εξαίρεση τους οικονομολόγους. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr, οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις ενισχύονται μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια εντός του τρέχοντος έτους για επιπλέον ενίσχυση των επιχειρηματιών.

Τα κριτήρια

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει οι εκπρόσωποι των ίδιων των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ (ΤΕΕ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κ.λπ.) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις σε σχέση με τα κριτήρια καταβολής της ενίσχυσης, όσο και για το ύψος του.

Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου Εργασίας έχει μπει ένα ανώτατο πλαφόν στη δαπάνη και αυτή δεν είναι άλλη από τα 67 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρεται να έχει συγκεντρώσει ο Ειδικός Λογαριασμός.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, όμως, πως από αυτά θα πρέπει να εξαιρεθούν οι τρέχουσες ανάγκες για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, θα πρέπει να καμφθούν και οι ενστάσεις των εκπροσώπων των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών (π.χ. ΓΣΕΒΕΕ), των οποίων οι ασφαλισμένοι, αν και συνεισφέρουν κάθε μήνα (τέως ΟΑΕΕ πλην οικονομολόγων), θα εξαιρεθούν από την εν λόγω ενίσχυση.

Υπό αυτούς τους περιοριστικούς όρους, το ποσό το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 40-50 εκατ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει την καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης μόνο στους νέους επιστήμονες, και συγκεκριμένα σε όσους έχουν έως 5 έτη ασφάλισης ή και λίγο παραπάνω (κοντά στους 100.000). Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι το εφάπαξ επίδομα θα μπορούσε να ανέλθει στα 400 ευρώ. Αν δεν τεθεί πήχης ηλικίας, τότε θα διευρυνθεί το πλήθος των δικαιούχων (κοντά στους 300.000), αλλά θα πέσει το ύψος του επιδόματος, φτάνοντας γύρω στα 150 ευρώ, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες των όρων και των προϋποθέσεων καταβολής της εν λόγω ενίσχυσης θα καθοριστούν σε υπουργική απόφαση -αφού προηγηθούν επαφές του κ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ και των οικονομολόγων (ΟΕΕ)-, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή της έως τέλος Δεκεμβρίου.

Δύο σενάρια για τις αποζημιώσεις Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται ο μηχανισμός για την καταβολή της ενίσχυσης στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, “τρέχουν” μια σειρά προθεσμίες για αποζημιώσεις σε μια σειρά κατηγοριών εργαζομένων σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.

Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η 7η Δεκεμβρίου, έως την οποία εργοδότες και εργαζόμενοι ανοιχτών πληττόμενων επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στο σύστημα “Εργάνη” και στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr αντίστοιχα. Οι αποζημιώσεις των 800 ευρώ στους υπό αναστολή εργαζομένους θα καταβληθούν στις 11 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η πορεία της υγειονομικής κρίσης και η συνακόλουθη συνέχιση των μέτρων περιορισμού της κίνησης δείχνουν πως θα συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε όλους τους πληττόμενους κλάδους. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αν και επισημαίνουν στο Capital.gr πως ο Προϋπολογισμός του 2020 έχει “κλείσει” και προβλέπει αποζημίωση 534 ευρώ για όσους βγουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο, παράλληλα τονίζουν πως είναι ζήτημα του ΥΠΟΙΚ να αποφασίσει διαφορετικά, δηλαδή να προβλέψει αποζημίωση 800 ευρώ, όπως ισχύει για τον τρέχοντα μήνα. Να σημειωθεί πως οι αποζημιώσεις για τις αναστολές του Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν κοντά στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2021.

https://www.capital.gr/oikonomia/3499854/ola-ta-senaria-gia-tin-enisxusi-ton-autoapasxoloumenon-epistimonon

Επισκέψεις: 234

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει