23 Απριλίου 2024

Μόνο με τιμολόγιο για οικοδομικές εργασίες η είσοδος επαγγελματιών στα καταστήματα.

Νέα οδηγία για την ειδική δυνατότητα επαγγελματιών και εμπόρων να κάνουν αγορές χονδρικής από τα καταστήματα εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά του λιανεμπορίου στις εορτές, έγινε ειδική μνεία σε ό,τι αφορά τις αγορές επαγγελματιών από τα καταστήματα.

Πρόκειται για τις μεγάλες αλυσίδες και τις μικρότερες επιχειρήσεις που ήδη είχαν ανοίξει τις πόρτες τους σε όσους έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ, προκειμένου να κάνουν αγορές με χονδρική.

Στην εν λόγω ρύθμιση αντέδρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), επισημαίνοντας ότι συνιστά «ευθεία παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων από τις μεγάλες επιχειρήσεις», καθώς με αυτό το «παράθυρο» θα μπορούσαν να ψωνίζουν κανονικά από τα καταστήματα ακόμα και «μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές» και πολλοί ακόμη που έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε σχετικά ότι «εφόσον λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και η οικοδομή, έπρεπε να υπάρχει το χονδρεμπόριο σε λειτουργία για να προμηθεύονται οι επιχειρήσεις τα αναγκαία αγαθά και κυρίως οι οικοδομές» και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης αυτού του μέτρου, διαφήμιση από διάφορες επιχειρήσεις της δυνατότητας να έχουν πελάτες με τιμολόγιο εντός του καταστήματος. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έξω από το πνεύμα όλων των μέτρων που έχουμε πάρει. Κατά συνέπεια, στη νέα Υπουργική Απόφαση θα προβλέπεται ότι η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται επαγγελματίας να βρίσκεται εντός χώρου για να προχωρήσει σε αγορά χονδρικού εμπορίου θα είναι μόνο για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες».

Οι υπόλοιποι επαγγελματίες με click away, όπως όλοι

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι η εξαίρεση αυτή γίνεται καθώς οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες (οικοδομικών εργασιών) πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα υλικά και δεν μπορούν να το κάνουν αυτό από απόσταση. Οι εν λόγω επαγγελματίες «θα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος και να αγοράζουν με τιμολόγιο».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα λειτουργούν και αυτοί και για το χονδρικό εμπόριο με το σύστημα του click away, όπως όλοι οι άλλοι. Δεν θα επιτρέψουμε μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ κάποιων έναντι κάποιων άλλων. Στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας θα πρέπει να είμαστε όλοι εδώ και υγιείς, αλλά και με ικανές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να παρέχουν θέσεις εργασίας στους εργαζομένους τους».

Πηγή: iefimerida.gr

Επισκέψεις: 199

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει