8 Δεκεμβρίου 2023

5G : Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία φάσματος στην Ελλάδα.

Συνολικά 372 εκατομμύρια ευρώ άντλησε το δημόσιο από τη δημοπράτηση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που θα αφιερωθεί στα δίκτυα πέμπης γενιάς.

Οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind απέκτησαν το δικαίωμα χρήσης σε τέσσερις ζώνες του φάσματος -700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz.

Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα  ξεκινούσε από τις 640.000 ευρώ για τα τμήματα των ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή των 3600 MHz, και έφτανε στα 25,03 εκατ. ευρώ για τις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.

Οι τρεις εταιρείες  έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ, είτε σε 10 δόσεις σε βάθος 15ετίας.  Cosmote, Vodafone και Wind ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν γρήγορα τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, με στόχο να δώσουν τις πρώτες υπηρεσίες  πέμπτης γενιάς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αρχικά, τη νέα τεχνολογία θα γνωρίσουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Η δημοπρασία οργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από την οποία αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Η κινεζική Huawei θα διατηρήσει την παρουσία της στις υποδομές ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όχι όμως στο δίκτυο κορμού (core network), το οποίο έχει αναλάβει κυρίως η Ericsson αλλά στο σκέλος του ραδιοδικτύου (κεραίες και σταθμοί βάσης). H επιλογή της σουηδικής Ericsson ήρθε μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei κάνοντας λόγο για κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.

Τα δίκτυα 5G προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων χάρη στη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων υψηλότερης συχνότητας σε σχέση με τα δίκτυα τέταρτης γενιάς.

Το πρόβλημα είναι ότι τα σήματα υψηλής συχνότητας δεν διαπερνούν τόσο εύκολα τοίχους και άλλα εμπόδια –σε τέτοιες συνθήκες, οι χρήστες θα καλύπτονται από σήμα μικρότερης συχνότητας.

Η μέγιστη δυνατή ταχύτητα του 5G φτάνει θεωρητικά τα 10 gigabit ανά δευτερόλεπτο.

Για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, όταν γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, απαιτείται συσκευή συμβατή με το 5G.

Τα πρώτα μοντέλα κινητών 5G έχουν ήδη εμφανιστεί στην αγορά.

Επισκέψεις: 77

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει