19 Απριλίου 2024

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Οργή για την εξίσωση πτυχίων Κολλεγίων – ΑΕΙ.

Έντονη διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για την τροπολογία Κεραμέως που εξισώσει τα πτυχία των Κολλεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων

Έντονη διαμαρτυρία για την τροπολογία Κεραμέως, με την οποία εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ με αυτά των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία καθίσταται δυνατή η εγγραφή σε Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και Οικονομικό Επιμελητήριο για τους αποφοίτους των κολεγίων.

«Με αυτό το τρόπο υποβαθμίζεται με προκλητικό τρόπο, τόσο το επιστημονικό κύρος, όσο και το ίδιο το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα και κατ’ επέκταση όλων των Μηχανικών», τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

«Η αριστεία την οποία δήθεν στηρίζετε και επικαλείστε από καιρού εις καιρόν, το δημόσιο συμφέρον, η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχουν ακυρωθεί ανεπιστρεπτί», συμπληρώνει και καταλήγει:

«Χωρίς κανένα διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, με συνεχή ατοπήματα, ειδικά στα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και με θλιβερή προϊστορία στον τομέα αυτό, θα έπρεπε να μην προκαλεί τη μήνιν των επιστημόνων και των σκεπτόμενων πολιτών».

Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, κάνοντας λόγο για κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ρύθμιση» και εγκαλεί τους αρμόδιους πως «έχουν ακέραια, προσωπικά, με το ονοματεπώνυμό τους, την ευθύνη. Το ίδιο και όσοι τους υποστηρίξουν με την ψήφο τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ) διαμαρτύρεται έντονα για την υποτίμηση των πτυχίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τη πρόσφατη προκλητική και απαράδεκτη απόφαση ισοτιμίας και εξίσωσης με τα πτυχία των Κολεγίων και μάλιστα με διαδικασίες χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και εν μέσω πανδημίας.

Με αυτό το τρόπο υποβαθμίζεται με προκλητικό τρόπο, τόσο το επιστημονικό κύρος, όσο και το ίδιο το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα και κατ’ επέκταση όλων των Μηχανικών

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας, που προσπαθεί με την επίκληση ανεδαφικών δεδομένων και ΄΄χρησιμοποιώντας΄΄ ακόμα και το Κοινοτικό Δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να δικαιολογήσει μια προκλητική πράξη.

Η απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, η διαφαινόμενη παραπλάνηση των βουλευτών και των πολιτών της χώρας καθώς και η υποβάθμιση αξιών και εννοιών είναι ορατή και προσβλητική.

Η αριστεία την οποία δήθεν στηρίζετε και επικαλείστε από καιρού εις καιρόν, το δημόσιο συμφέρον, η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχουν ακυρωθεί ανεπιστρεπτί.

Το Υπουργείο Παιδείας περιέργως ξεχνά πως η Ευρώπη έχει και Σύνταγμα και ιδρυτικές συνθήκες. Χωρίς κανένα διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, με συνεχή ατοπήματα, ειδικά στα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και με θλιβερή προϊστορία στον τομέα αυτό, θα έπρεπε να μην προκαλεί τη μήνιν των επιστημόνων και των σκεπτόμενων πολιτών.

Επισκέψεις: 41

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει