20 Απριλίου 2024

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στη Νίκη Κεραμέως για την εγγραφή σε ΤΕΕ και Επιμελητήρια με πτυχίο κολεγίου.

Σφοδρά πυρά δέχθηκε η Νίκη Κεραμέως από τον Αλέξη Τσίπρα για την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε αποφοίτους τριετών κολλεγίων να εγγραφούν στο ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Και αναρωτιέμαι αυτή είναι η άποψή σας για την αριστεία ; Να εξισώνετε τα δικαιώματα των παιδιών που με το σπαθί τους και την αριστεία τους πέρασαν με πανελλαδικές στο ΕΜΠ ή στην ΑΣΣΟΕ ή στο ΑΠΘ, και έκαναν πέντε χρόνια απαιτητικών σπουδών, με τα παιδιά που απλά οι γονείς τους είχαν χρήματα για να τους στείλουν σε ένα τριετούς φοίτησης κολέγιο ;

Και με τροπολογία, στα κρυφά, να υποχρεώνετε το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων, χωρίς να ελέγχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα;

Αυτή είναι η αριστεία σας ;

Είναι ντροπή σας.

Πού είναι οι συνάδελφοι μηχανικοί της ΝΔ; Συμφωνούν με αυτή την αθλιότητα»;

Όπως σημείωσε: «Το ότι η κα Κεραμέως είναι υπουργός των κολεγίων και των ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων το γνωρίζαμε.

Αυτό που δε μπορούσαμε να φανταστούμε είναι ότι θα έφερνε νύχτα μια σειρά τροπολογίες που τόσο κραυγαλέα εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας;

Έχουμε χάσει το μέτρημα από τις εξυπηρετήσεις σε ιδιοκτήτες κολεγίων».

Mε σκληρή γλώσσα, σε ψήφισμά της, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον προαναγγέλλει προσφυγές για την ακύρωσή της και κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, σε συντονισμό με άλλα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές.

Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση από τη «βουλή των μηχανικών» για οποιοδήποτε θέμα. Η Αντιπροσωπεία αποτελείται από 220 αντιπροσώπους από όλη τη χώρα, που αναδεικνύονται από τις κάλπες των 110.000 εγγεγραμμένων μηχανικών μελών του ΤΕΕ, και προέρχονται από σχεδόν κάθε επαγγελματικό περιβάλλον του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ως εξαιρετικά σημαντικό ότι στην απόφαση συμφώνησαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις της Αντιπροσωπείας, δηλαδή από συνδικαλιστικούς χώρους που εκτείνονται σε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της συγκεκριμένης ρύθμισης. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους θέσεις και απόψεις, οι παρατάξεις συμφώνησαν στο ιδιαίτερα σημαντικό ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά της ρύθμισης για τα Κολέγια.

Το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά την τακτική συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2020 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, έχει ως εξής:

«Η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα.

Η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε.

Α) Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση.

Β) Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Γ) Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε.:

να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση.

από κοινού με τα Μέλη της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του Τ.Ε.Ε. με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.»

 Πηγή: ieidiseis.gr

Επισκέψεις: 427

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει