25 Απριλίου 2024

“Εν αναμονή της άφιξης του Αγίου Βασίλη… στον Τεχνικό Κόσμο”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Τα Χριστούγεννα μόλις πέρασαν… και σε λίγες ημέρες τελειώνει το 2020…

Έως αυτή την ώρα εγώ περίμενα με «ανυπομονησία» (!) την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για το ζήτημα της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στις Επιστημονικές Ομάδες.

Δεν νομίζω αλήθεια κάποιος να περίμενε να γίνει και στην πράξη, ούτε πλέον χρειάζονται αποδείξεις για να δούμε ότι δεν μας υπολογίζουν…Να θυμίσω ότι τον Μάρτιο αντίστοιχα ακούγαμε για 800ευρώ , για 600ευρω για 534 ευρώ… και το αποτέλεσμα; «σκόιλ ελικίκου»

Πριν μια εβδομάδα είχε γίνει σύσκεψη παρουσία του Υπουργού κ. Βρούτση για να συζητηθούν οι τρόποι αυτής της οικονομικής ενίσχυσης και εγώ απορώ…

Τόσα πολλά θα ήταν τα χρήματα που θα μας έδιναν που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη ακόμη;

Μάλιστα σε αυτή την σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιστημονικών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος , Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο, Πανελλήνιος Ιατρικός κα), και συμφωνήθηκε να συμβάλλουν όλοι στην κατεύθυνση αυτή επεξεργάζοντας μία κοινή πρόταση.

Επίσης, απόρησα για το ζήτημα με τα κριτήρια και το εύρος των δικαιούχων που θα λάβουν αυτό το έκτακτο βοήθημα το οποίο θα δοθεί μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.

Μέσα στην οικονομική κρίσης της Πανδημίας που ζήσαμε όλοι οι Μηχανικοί το 2020, τις αστοχίες του ΥΠΕΝ, τα νομοσχέδια σε μία νύχτα, αλήθεια θεωρούν οι καρεκλοκένταυροι των Υπουργείων ότι υπάρχει συνάδελφος που δεν έχει ανάγκη ένα βοήθημα;

Έχουν την εντύπωση αλήθεια ότι ο Μηχανικός είναι από τους ευνοημένους;;;

Ρώτησε κανείς αν χρωστάμε σε εφορίες, δάνεια, υποχρεώσεις προς τρίτους κα; Θυμάμαι τον περασμένο Μάιο την οργισμένη αντίδραση των συναδέλφων όπου ζητούσαν ενίσχυση των επιστημόνων και όχι των ΚΕΚ…

Αλλά και τότε το Υπουργείο μας «μείωνε» νομίζοντας ότι με αυτά τα σεμινάρια τα οποία δεν ήταν ούτε για παιδιά δημοτικού θα παίρναμε 600 ευρώ και θα κερδίζαμε εις διπλούν και «μόρφωση» με νέες ακαταλαβίστικες λέξεις και χρήματα!!!

Κύριοι των Υπουργείων της Κυβέρνησης σας, είμαστε ενεργοί μηχανικοί, αυτοαπασχολούμενοι που από τις αρχές του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία έως και σήμερα σεβαστήκαμε τις αποφάσεις για την δημόσια υγεία, προσαρμοστήκαμε, καθίσαμε σπίτια μας, δουλεύαμε με τηλεδιάσκεψη και απλά αυτό που ζητούσαμε ήταν σεβασμό στο Επιστημονικά καταρτισμένο επάγγελμα μας.

Μας αντιμετωπίσατε από την αρχή ως επαίτες…  

Μας ρίχνατε προγράμματα και παρατάσεις με πλατφόρμες οι οποίες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και με καταστάσεις που δεν μας επέτρεπαν να βγούμε έξω για μετρήσεις έτσι ώστε να προχωρήσουμε εν μέσω πανδημίας και ασφυκτικών ημερομηνιών παρατάσεων τις δικιές σας μεταρρυθμίσεις.

Μας ρίξατε στάχτη στα μάτια με παρατάσεις πληρωμών:

·      Για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας τον Φεβρουάριο

·      Για μειωμένο ενοίκιο έως τον Φεβρουάριο

·      Για αναστολή εργαζομένου μέχρι Δεκέμβριο

και πίσω από αυτό ερχόταν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές με αναδρομική ισχύ, βλ. επικουρικό κα…

Θεωρείτε ότι το 2021 θα ανοίξει το επάγγελμα μας και θα λάβουμε χρήματα για να συνεχίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς μετά καραντίνας εποχής;

Ο κόσμος που μας χρωστάει που θα βρει χρήματα (γιατί και οι πολίτες πέρασαν μαζί μας την οικονομική κρίσης πανδημίας);;;

Υπάρχει κάτι με βεβαιότητα για το 2021 πέρα από το εμβόλιο για να μπορούμε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον; Γιατί βλέπουμε να σπαταλάμε απίστευτα ποσά σε ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, προβολές και προωθήσεις, αλλά ΜΕΘ όχι. Και αναρωτιέμαι αν σε περίοδο Πανδημίας δεν μπορείς να στελεχώσεις όλες τις υποστελεχωμένες Νοσοκομειακές μονάδες με επιστήμονες Ιατρούς τότε αλήθεια πότε θα το κάνεις;

Και στον δικό μας κλάδο αλήθεια με τι αισιοδοξία θα δούμε το μέλλον;

Όταν προχθές κιόλας μας μειώσατε και άλλο με την αιφνιδιαστική τροπολογία του Υπουργείου για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων κολεγίων.

Μας κάνατε να νιώσουμε ότι είμαστε σε στίβο των 100 μέτρων για το πρόγραμμα εξοικονομώ και μας βάλατε σε μια διαδικασία να επιλέγουμε τους πολίτες που θα αναβάθμιζαν την κατοικίας τους έναντι κάποιον άλλων που θα έμεναν απλοί θεατές..

Αυτά ως μια μικρή ακόμα υπενθύμιση για το τι ακριβώς έχετε πρόσφερε στον κλάδο που σας στήριζε και σας στηρίζει…

Αυτή είναι το ευχαριστώ σας σε όλο τον τεχνικό κόσμο που εξακολουθεί να επιτελεί σημαντικότατο Εθνικό έργο με αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό.

Τέλος, αυτή είναι η ένδειξη σεβασμού σας προς το τεχνικό σύμβουλο του κράτους..

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo.gr

Επισκέψεις: 647

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει