19 Απριλίου 2024

Αρχίζει το νέο έτος η συλλογή δηλώσεων στην Κρήτη για το κτηματολόγιο.

Οι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου

Έτος «ορόσημο» θα είναι το 2021 για το Κτηματολόγιο, όπως το χαρακτήρισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, το επόμενο έτος αναμένεται ότι σχεδόν το σύνολο των παλαιών υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε Κτηματολογικά Γραφεία.Εως σήμερα λειτουργούν έξι από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 13 από τα 75 Υποκαταστήματα τους.

Με βάση όσα ανέφερε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, μέσα στο 2021 πρόκειται:

Το σύνολο των παλαιών Υποθηκοφυλακείων να μετεξελιχθούν σε Κτηματολογικά Γραφεία που θα παρέχουν τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες.
Θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία, δηλαδή το 7% της χώρας που είχε μείνει εκτός διαδικασίας. Στο υπόλοιπο 93% της χώρας, η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%.
Στο τέλος του χρόνου, εκτός απροόπτου, θα υπάρχει Κτηματολόγιο για το 37% των συνολικών δικαιωμάτων επί ακινήτων. Το 40% θα είναι στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης και το 16% στη φάση των ενστάσεων.

Σταδιακά εντός της επόμενης τετραετίας εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια της κτηματογράφησης, θα έχουν μετασχηματισθεί και τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 92 Κτηματολογικά Γραφεία και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων».

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε λειτουργία για την 24ωρη εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών. Σταδιακά «χτίζεται ένα νέο ψηφιακό Περιβάλλον το οποίο θα απαρτίζεται από:

Τις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Κτηματολογίου
Την ΓΕΩΠΥΛΗ του Κτηματολογίου, η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία
Τον ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για τον οποίο συνεργαζόμαστε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων, ένα έργο, 200 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στην ομάδα έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου εντός των τελευταίων 12 μηνών πάνω από 600.000 μοναδικοί χρήστες από 128 χώρες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα για ενημέρωση και χρήση ψηφιακών υπηρεσιών. Από αυτούς οι 360.000 ήταν νέοι επισκέπτες, εκ των οποίων οι 120.000 δήλωσαν ψηφιακά την ιδιοκτησία τους.

Οι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσίασε αναλυτικά ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης είναι οι εξής:

1) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ενταχθεί στον Φορέα.

2) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.

3) Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.

4) Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα- Αυτόματος προδικαστικός Έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, στις αρχές του 2021 τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές) στα κτηματολογικά στοιχεία (είδος ιδιοκτησίας, εμβαδόν, είδος δικαιώματος κτλ.) καθώς επίσης επεκτείνεται και η ηλεκτρονική χορήγηση σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα. Σήμερα εκδίδονται τα 3 δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των αιτούμενων πιστοποιητικών.

Τέλος, εντός του 2021 ξεκινά και το έργο της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων, με ορίζοντα υλοποίησης τα 3 έτη και με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου είναι διαθέσιμες μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Επισκέψεις: 259

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει