19 Απριλίου 2024

Τι απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης για το Εξοικονομώ στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 16 Νοεμβρίου 2020 πενήντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση  στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου  και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη σχετικά με την αναβολή έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», λόγω των ιδιότυπων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Η απάντηση έχει ως εξής:

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1805/16-11-2020 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους αναφερόμενους στον Πίνακα Κοινοποιήσεων Βουλευτές, σας γνωστοποιούμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε στις 16-11-2020 τη μετάθεση ημερομηνίας ανοίγματος της πλατφόρμας του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» λόγω της πανδημίας, ενώ στις 23-11-20, για τον ίδιο λόγο, ανακοίνωσε τη μετάθεση της ημερομηνίας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας (επισυνάπτονται οι σχετικές Ανακοινώσεις Τύπου). Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα του Προγράμματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr και στις σχετικές ενότητες, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος και τις σχετικές ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κ.λπ.). Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. Ως προς τα ειδικότερα ζητήματα που τίθενται, στον Οδηγό του Προγράμματος προβλέπεται ότι:

  • Στους Δήμους οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά

10%.

  • Σε περίπτωση κατά την οποία υφίστανται εκκρεμότητες τακτοποίησης στο ακίνητο, η αρχική υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (με πληρωμή παραβόλου) θα πρέπει να έχει γίνει πριν την οριστική υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα και να αναρτηθεί οριστικά κατά τη φάση υποβολής των δικαιολογητικών. Μεταγενέστερη δήλωση από την οριστική υποβολή της αίτησης στο Πρόγραμμα για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της Ωφέλιμης Επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των επτά τ.μ. προκειμένου οι ενεργειακές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (για τις πολυκατοικίες το όριο σε τ.μ. είναι το γινόμενο του επτά επί του πλήθους των διαμερισμάτων). Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης του έργου, θα πρέπει να έχει προσκομιστεί η βεβαίωση περαίωσης της υπαγωγής περί τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, όπου και θα προκύπτει η εξόφληση του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου του ακινήτου.

Ο Υπουργός

Κωστής Χατζηδάκης»

Επισκέψεις: 356

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει