20 Απριλίου 2024

Αρχές του 2021 το επίδομα 400 ευρώ σε δικηγόρους και άλλους επιστήμονες – Ποιους ΚΑΔ αφορά.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ .

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και θα διανεμηθεί σε περίπου 100.000 από τους συνολικά 125.985 επιστήμονες (δικηγόρους κλπ) ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσό αυτό αφορά τους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, οδοντίατρους και κτηνίατρους. Οι λογιστές και οι οικονομολόγοι θα εισπράξουν το 400άρι από “άλλο” κουμπαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

-να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματά τους για το διάστημα Απρίλιος- Δεκέμβριος 2020, δηλαδή τον τζίρο τους για το διάστημα της πανδημίας.

-Η ακρίβεια των δηλώσεων θα ελεγχθεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του Μαΐου και σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης θα πληρώσουν το διπλάσιο του επιδόματος.

-Το ποσό (50 εκατομμύρια) αναμένεται να διανεμηθεί – κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου – σε περίπου 100.000 επιστήμονες, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι αυτός είναι ο αριθμός που θα το αιτηθεί.

-Αν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε θα μπει “κόφτης” εισοδηματικών κριτηρίων ξεκινώντας από τους ασθενέστερους (με βάση την υπεύθυνη δήλωση Ε3 που προαναφέραμε) και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού.

-Περνάει, όπως φαίνεται η πρόταση των επιστημόνων για καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα.

Πρόκειται για τους εξής ΚΑΔ:

Πηγή: capital.gr

Επισκέψεις: 419

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει