20 Απριλίου 2024

Τεράστιο το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2020.

Êåñáõíïß óôïí ïõñáíü ðÜíù áðü ôçí ðüëç ôùí ÔñéêÜëùí êáôá ôçí äéÜñêåéá êáôáéãßäáò ôï âñÜäõ ôçò ÐáñáóêåõÞò 5 Éïõëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Δεν έφθανε μόνο η πανδημία. Το 2020 ήταν μια αποφράδα χρονιά από κάθε άποψη – ήταν άλλωστε η δεύτερη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Και όσο αρνητής να είναι κανείς της Covid-19, της κλιματικής αλλαγής ή της κοινής λογικής, είναι οι νεκροί που… μιλάνε. Και το κόστος των καταστροφών επίσης.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με έρευνα της αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re, το 2020 έχασαν τη ζωή τους 8.200 άνθρωποι σε πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες, ενώ το κόστος των φυσικών καταστροφών που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή ανήλθε στα 210 δισ. δολάρια. Η γερμανική εταιρεία δεν έχει κατατάξει ακόμα την χρονιά που έφυγε ανάλογα με την καταστροφικότητά της. Αλλά το 2019 οι ζημιές που είχαν προκαλέσει οι θεομηνίες ήταν «μόνο» 166 δισ. δολάρια.

«Οι ζημιές εξαιτίας των φυσικών καταστροφών ήταν το 2020 σημαντικά υψηλότερες συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ συμβάντων, κάτι που συνιστά αιτία ανησυχίας για το μέλλον. Τα φαινόμενα κατά την περυσινή περίοδο των τυφώνων ήταν πολύ έντονα στις ΗΠΑ, ενώ τη χώρα σάρωσαν πολλές καταστροφικές πυρκαγιές και μια σειρά ισχυρών καταιγίδων», δήλωσε στο Bloomberg ο Τόρστεν Γέβορεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re.

Οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι ζημιές που καταγράφουν οι ειδικοί της Munich Re, της Swiss Re και των άλλων μεγάλων αντασταλιστικών εταιρειών του πλανήτη (πρόκειται για τις εταιρείες στις οποίες ασφαλίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες) αφορούν τα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία καταβάλλονται αποζημιώσεις. Οι καταστροφές στις πολύ φτωχές χώρες ή εκτεταμένες γεωγραφικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας που σαρώνουν οι θεομηνίες, δεν υπολογίζονται.

Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ασφαλιστούν «έναντι κινδύνων». Μια τροπική καταιγίδα, για παράδειγμα, σαρώνει με το… αζημίωτο τα φτωχά νησιά της Καραϊβικής. Μόλις φτάσει στον Κόλπο του Μεξικού και τις αμερικανικές ακτές, τότε αρχίζει να μετρά ο λογαριασμός.
Έτσι, έξι από τις δαπανηρότερες από ασφαλιστικής απόψεως καταστροφές συνέβησαν πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών η τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε τις Μεσοδυτικές Πολιτείες, ένας αριθμός-ρεκόρ τροπικών καταιγίδων και τυφώνων που σάρωσαν τον Κόλπο του Μεξικού και μια πρωτοφανούς καταστροφικότητας πυρκαγιά που ξέσπασε στην Καλιφόρια.

Οι ειδικοί υπολογίζουν το συνολικό κόστος των ζημιών από τις θεομηνίες στις ΗΠΑ τουλάχιστον στα 95 δισ. δολάρια, ενώ οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν ή θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζονται σε 67 δισ. δολάρια από τη Munich Re.

Ανασφάλιστη Ασία

Οι ειδικοί συνδέουν τις ασυνήθιστα υψηλές φυσικές καταστροφές του 2020 με το γεγονός ότι η χρονιά ήταν μόλις κατά 0,01 βαθμό Κελσίου ψυχρότερη από το 2016, τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στον πλανήτη από από καταβολής… μετρήσεων.

«Αν και οι κακοκαιρίες μιας χρονιάς δεν μπορούν να αποδοθούν ευθέως στην κλιματική αλλαγή, εφόσον για κάτι τέτοιο απαιτείται η μελέτη μεγαλύτερων χρονικών περιόδων, δεν μπορεί να αγνοηθεί η στατιστική παρατήρηση ότι έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες παρατηρείται μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς, οι κίνδυνοι μοιάζουν να πληθαίνουν», δήλωσεε ο Ερνστ Ράουτς, επικεφαλής γεωεπιστήμονας της Munich Re.

Η πλέον καταστροφική θεομηνία που καταγράφηκε πέρυσι τον πλανήτη ήταν οι πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα κατά την περίοδο των μουσώνων και οι οποίες υπολογίζεται ότι προκάλεσαν ζημιές ύψους 17 δισ. δολαρίων. Εξ αυτών μόνο το 2% καλύπτονταν ασφαλιστικά. Κατά τη γερμανική αντασφαλιστική, το 60% των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν το 2020 δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά. Και τα περισσότερα ανασφάλιστα περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν κατεγράφησαν στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

Πηγή: tovima.gr

Επισκέψεις: 29

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει