20 Απριλίου 2024

ΥΠΕΝ: “Αλλαγή σκυτάλης… ή ανακάτεμα της τράπουλας;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην μας έφερε δώρο τον «μποναμά» που περιμέναμε, μας έφερε όμως νέο Υπουργό αλλά και νέες ανακατατάξεις όσον αφορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έφυγε λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης και ήρθε και ο κ. Σκρέκας.

Στο θετικό της υπόθεσης να αναφέρω ότι ο κ. Σκρέκας είναι Πολιτικός Μηχανικός, έτσι για όσο αξίζει το τονίζω αυτό γιατί θα περιμένουμε πλέον μία νέα βάση των πραγμάτων, με διάλογο, με διαβούλευση και σίγουρα όχι με αυταρχισμό και τιμωριτικές συμπεριφορές όπως μας είχε συνηθίσει ο προηγούμενος Υπουργός.

Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος Υπουργός θα αφήσει πίσω του το «γαϊτανάκι», και θα είναι κοντά μας με στόχο την επίλυση όλων των θεμάτων που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζονται και ως σήμερα.

Διάβαζα όλο το προηγούμενο διάστημα «για περιβαλλοντικό έγκλημα», μια φράση που έρχεται σε αντίθεση με το απολογιστικό βίντεο του κ. Χατζηδάκη ότι πέτυχε πολλά με σκληρή δουλειά.

Εγώ κιόλας πολλές φορές στα άρθρα μου έχω αναφερθεί στα λάθη που έχουν γίνει στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και όχι μόνο, που είχαν ως στόχο απλά τα φιλέτα να περάσουν στα χέρια των μεγάλων επενδυτών και η μικρομεσαία τάξη να μειωθεί όλο και περισσότερο.

Να υπενθυμίσω ότι στον τομέα του περιβάλλοντος κατάφερε αυτό το Νομοσχέδιο που άφησε πίσω του τις αντιδράσεις και τις επισημάνσεις να υποβαθμίσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, καθυστερώντας την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000, και δημιουργώντας παραθυράκια για εξυπηρετήσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό.

Να απορρυθμίσουν τη διαχείριση των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών, αφαιρώντας τη διοίκηση από τις τοπικές κοινωνίες και καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισης, αφήνοντας μετέωρους τους εργαζόμενους και τινάζοντας στον αέρα τις προδιαγραφές των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, για να μπορεί η ΝΔ να κάνει φωτογραφικές εξυπηρετήσεις.

Να ακυρώσουν τους κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 44% της Ελλάδας, αφαιρώντας μεγάλες περιοχές από τη δασική προστασία αυθαίρετα και αντισυνταγματικά, και καθυστερώντας την ολοκλήρωση μιας κρίσιμης μεταρρύθμισης που συνδέεται άμεσα και με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Να ακυρώσουν νομοθετημένα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση και τον έλεγχο των συστημάτων ανακύκλωσης, στερώντας πόρους και εξοπλισμό ανακύκλωσης από τους ΟΤΑ και την κοινωνία, και εμπλέκοντας την ανακύκλωση σε αντιδικίες Υπουργών και συμφερόντων.

Να ακυρώσουν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων, επιβάλλοντας το δόγμα «ιδιωτικοποίηση παντού» και «καύση από το παράθυρο», παραβιάζοντας την κατεύθυνση της ΕΕ για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών και την μεταρρύθμιση της κυκλικής οικονομίας.

Στον τομέα της χωροταξίας/πολεοδομίας:

Να ταλαιπωρήσουν χιλιάδες πολίτες και μηχανικούς με τις διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων, επιτρέποντας λύσεις μόνο για τα κατασχεμένα ακίνητα των τραπεζών, ενώ πάγωσαν τα παρατηρητήρια δόμησης για τον έλεγχο των αυθαιρέτων.

Να βραχυκυκλώσουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και την εκτός σχεδίου δόμηση με άδικες ρυθμίσεις που εξυπηρετούν τις μεγάλες ιδιοκτησίες και λίγες τουριστικές επιχειρήσεις, εις βάρος της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, αναπαράγοντας τελικά εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις.

Να παγώσουν το ώριμο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών (χωρικών) Σχεδίων σε επίπεδο Δήμου για όλη τη χώρα.

Να δημιουργήσουν νέο αλαλούμ με τις αρμοδιότητες του Κτηματολογίου μεταξύ των Υπουργείων, τομέα όπου η μόνη ουσιαστική αλλαγή που έχουν επιφέρει είναι η αύξηση προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης κτηματογράφησης.

Ο Υπουργός εργασίας και το επίδομα.

Και εκεί που είχαμε μια ελπίδα για τον ¨μποναμά¨μετα την αλλαγή του Υπουργείου και με την τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη δεν νομίζω ότι θα το πάρουμε τουλάχιστον εύκολα. Αν υποβληθούν 150.000 αιτήσεις ενώ τα χρήματα επαρκούν για να δοθούν τα 400 ευρώ σε 100.000 αυτοαπασχολούμενους (40 εκατ. ευρώ), τότε θα ενεργοποιηθούν τα κριτήρια για τη μείωση του τζίρου με φθίνουσα σειρά και σε συνδυασμό με το πλήθος των δικαιούχων. Ο σχεδιασμός πριν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εργασίας από τον Γιάννη Βρούτση στον Κωστή Χατζηδάκη ήταν να υπογραφεί η απόφαση και να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το χρονοδιάγραμμα δεν αναμένεται να αλλάξει με την έλευση του νέου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, καθώς οι φορείς των επιστημόνων στους οποίους ανατέθηκε να υποβάλουν μια κοινή πρόταση (ΔΣΑ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΤΕΕ κ.ά.) έχουν ήδη καταλήξει στα κριτήρια και στη φόρμα των αιτήσεων με τα στοιχεία που θα συμπληρώσουν οι δικαιούχοι, οπότε το μόνο που απομένει είναι να υπογραφεί η απόφαση και να ξεκινήσουν οι αιτήσεις. Μακάρι…

Αφορολόγητα
Τα 400 ευρώ είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα έναντι χρεών Δημοσίου και τραπεζών. Προβληματισμός υπάρχει για το αν η πλατφόρμα θα είναι μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ ή μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς δεν είναι επίδομα ανεργίας, αλλά ένα έκτακτο επίδομα που θα χορηγηθεί σε όσους έχουν ενεργή δραστηριότητα και ανήκουν στις πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες του κορονοϊού.

Η «καυτή πατάτα» του νέου Υπουργού.

Η αλλαγή πάντως αυτή ήρθε σε μία κρίσιμη περίοδο, για τον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε ο απερχόμενος Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν και να αποδώσουν ενώ παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πολιτικές, συνδικαλιστικές, αλλά και επιχειρηματικές αναταράξεις.
Μην ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη αναζήτησης ιδιωτών επενδυτών βρίσκονται σχεδόν όλες οι ενεργειακές εταιρίες που είχαν απομείνει στον έλεγχο του δημοσίου.
Ο λόγος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών, που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον από έξι διαφορετικών επενδυτικών σχημάτων, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ– 100% θυγατρικής της ΔΕΗ- που έχει ήδη εκκινήσει από τη ΔΕΗ, η παραχώρηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος αερίου στη θαλάσσια περιοχής της Καβάλας προκειμένου να αξιοποιοηθεί ως υπόγεια αποθήκη, ενώ στα σχέδια του κ. Χατζηδάκη ήταν και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Εξάλλου έχουν ήδη προκηρυχθεί οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ.
Ο νέος υπουργός καλείται να προωθήσει με ταχύτητα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα και παράλληλα να χειριστεί τις αντιπαραθέσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν. Και εδώ σίγουρα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που ο κ. Σκρέκας θα διαχειριστεί αυτές τις αντιπαραθέσεις ελπίζοντας σε διάλογο και όχι σε αποφασίζομεν και διατασσομεν.

Το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος περιλαμβάνει και όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις για το πέρασμα στην οικονομία χωρίς άνθρακα, από την ηλεκτροκίνηση και τα έργα που πρέπει να γίνουν στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε να ανταπεξέλθουν στη κατάργηση του λιγνίτη.

Το κτηματολόγιο και η αλλαγή.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τη μεταφορά της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τη μια πλευρά θα πω ότι ίσως αυτή η μετακίνηση δώσει μια νέα δυναμική στο έργο και θα απελευθερώσει τις ψηφιακές του δυνατότητες. Από την άλλη, υπάρχει ο φόβος ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τα πολύπλοκα νομικά και τεχνικά προβλήματα της κτηματογράφησης, αλλά και το πλήθος των έργων κτηματογράφησης που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη. Η νομοθετική αρμοδιότητα για το κτηματολόγιο, πάντως, θα παραμείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Πριν πούμε παραπάνω γι αυτό θέλω να δω αρχικά να δω τις αρμοδιότητες του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου, που αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο «ψηφιακών έργων και κτηματολογίου».

Το υπουργείο έχει ήδη αναλάβει αρκετές δομές ή υπηρεσίες που έχουν σημαντικό ψηφιακό κομμάτι (όπως το Γενικό Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας από το υπουργείο Παιδείας), αλλά και λειτουργικό (όπως τα ΚΕΠ από το υπουργείο Εσωτερικών). Επομένως, η μεταφορά της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» έρχεται ως κίνηση τεχνικής υποστήριξης και αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει το κτηματολόγιο, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα είναι ούτως ή άλλως στον μεγαλύτερο βαθμό ψηφιακές. 

Όλα αυτά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το 2021…και ίσως και τα επόμενα χρόνια… ας μην πω άλλα για αρχή.

Ας ευχηθώ μόνο υγεία που είναι και το μόνο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα με την χρονιά που ήρθε να είναι απλά καλύτερη από την προηγουμένη. 

Νίκος Κορακιανίτης – Laisergo.gr

Επισκέψεις: 757

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει