19 Απριλίου 2024

AMAK: Κατάργηση της επιπλέον εισφοράς ΤΕΕ για τους εργολήπτες δημοσίων έργων.

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος τη Δευτέρα 21 -12- 2020 και ώρα 19.00 μ.μ.

 Θέμα : «Κατάργηση της επιπλέον εισφοράς ΤΕΕ για τους εργολήπτες δημοσίων έργων.»

 Εισηγητής: Κώστας Μπάκιντας, Α.Τ.Μ., Μέλος Δ.Ε.

 Σύντομο ιστορικό.

Τέλη του 2014 , πολλοί μηχανικοί (κάτοχοι μελετητικού πτυχίου) που επισκέφθηκαν το mytee διαπίστωσαν ότι εκτός από την ετήσια εισφορά στο ΤΕΕ (50-65 €) είχαν χρεωθεί και με άλλο ένα ποσό για πρώτη φορά. Ως εκπρόσωπος της ΑΜΑΚ έβαλα το θέμα στην κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ άμεσα χωρίς να πάρω καμιά απάντηση από τον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη. https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/817-neo-xaratsi-stous-mixanikoys-apo-to-tee-i-amak-antidra

Εισηγούμαστε το θέμα στη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ  , https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/835-neo-xaratsi-stous-mixanikoys-to-tee-tak-tha-paremvei, αναφέροντας:

«Το ΤΕΕ επιβάλει από φέτος νέα εισφορά – χαράτσι 50 € στους κατόχους μελετητικού πτυχίου δημοσίων έργων για πρώτη φορά, επιπλέον των θεσμοθετημένων εισφορών των μελών του.  Χωρίς καμία διαβούλευση, μέσα στην κρίση με βάση την απόφαση Δ.Ε.  Γ4/Σ28/11-11-2014(σελ.54) η οποία έχει τον παραπλανητικό τίτλο: “Απαλλαγή Εισφορών Μελετητών που Συμμετέχουν σε Στελέχωση Εταιρείας η οποία καταβάλει εισφορές στο ΤΕΕ” (και επεκτείνει στους μελετητές μια παλαιότερη απόφαση του 2007 που αφορούσε τους εργολήπτες)

 Από την απόφαση αυτή  δεν προκύπτει η εν λόγω έξτρα εισφορά, παρά μόνο έμμεσα, αφού απαλλάσσει τους μελετητές που στελεχώνουν εταιρίες από τις “αναλογούσες  εισφορές” σύμφωνα με την Δ16γ/01/37/Γ/27.01.2004 ΚΥΑ  άρα ουσιαστικά την πληρώνουν οι μικροί μελετητές – αυτοαπασχολούμενοι.  Σύμφωνα όμως με την παραπάνω ΚΥΑ δεν προβλέπεται έξτρα εισφορά για τους μελετητές και τους εργολήπτες, αφού αυτοί πληρώνουν εισφορές ως μέλη ΤΕΕ, προβλέπεται μόνο ειδική εισφορά για τις εργοληπτικές και μελετητικές εταιρίες. Επομένως, εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη απόφαση που δεν γνωρίζουμε (δύσκολο διότι θα την ανέφερε η τελευταία απόφαση της Δ.Ε.), είναι προφανές ότι το ΤΕΕ αυθαιρετεί και παρανόμως χρέωσε την έξτρα αυτή εισφορά, και παρανόμως εισέπραττε και την εισφορά από τους εργολήπτες τόσα χρόνια!»

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, συζήτησε το θέμα  κατά τη συνεδρίαση της στις 03/02/2015 και αποφάσισε ομόφωνα με την αρ. αποφ.36  : «Επιβολή νέας εισφοράς στους κατόχους μελετητικού πτυχίου από το ΤΕΕ, να αποστείλει επιστολή στο ΤΕΕ:

Δείτε τι προτείνεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το θέμα.

Επίσης η  Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Τμήματος Ανατολικής Κρήτης σε τακτική της συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος, οδός Πρεβελάκη και Γρεβενών την 29η Απριλίου 2014, με αφορμή την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Γ4/Σ28/11-11-2014 με τίτλο: “Απαλλαγή Εισφορών Μελετητών που Συμμετέχουν σε Στελέχωση Εταιρείας η οποία καταβάλει εισφορές στο ΤΕΕ”, και μετά από αίτημα – εισήγηση της ΑΜΑΚ και σχετική απόφαση της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ (36/3-2-2015), αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα Αντιπροσωπείας ΤΕΕ-ΤΑΚ για το χαράτσι στους μελετητές μετά από πρόταση ΑΜΑΚ:

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/975-psifisma-tee-tak-gia-to-xaratsi-stous-meletites-meta-apo-protasi-amak

Παραθέτουμε τα αιτήματα του ψηφίσματος:

«Με βάση τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνουμε τους συναδέλφους μηχανικούς ούτε στο ελάχιστο, καλούμε τη Δ.Ε. του ΤΕΕ άμεσα να λάβει σχετική απόφαση ώστε:

  1. Να καταργηθεί η εισφορά που επιβλήθηκε στους κατόχους μελετητικού πτυχίου  από 1-1-2015,
  2. Να καταργηθεί η αντίστοιχη εισφορά στους εργολήπτες και
  3. Να επιστραφούν ή συμψηφιστούν τα ποσά που ήδη έχουν δοθεί για την εισφορά αυτή από 1-1-2015.»

Τέλος, συζητήθηκε εκ νέου στη Δ.Ε. ΤΕΕ στις 21-5-2015 μετά από εισήγηση της υπηρεσίας για αναστολή της επιβολής της εισφοράς σε φυσικά πρόσωπα με μελετητικό πτυχίο Α, Β και Γ τάξης και αποφασίστηκε (απόφαση Γ1/Σ10/2015) να σταλεί ερώτημα στο υπουργείο για το εύρος και τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ του 2004 για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν μελετητικό και εργοληπτικό πτυχίο.

Από τότε δεν έχει γίνει γνωστή κάποια εξέλιξη για το θέμα και το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει αναστολή της εισφοράς στους μελετητές  για το 2016.

Η παραπάνω αναστολή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τους εργολήπτες. Με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα συναδέλφου προς το ΤΕΕ/ΤΑΚ το Νοέμβριο του 2020, θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναφέρουμε προς συζήτηση το θέμα, να επικαιροποιήσουμε τις παραπάνω αποφάσεις και να διεκδικήσουμε την κατάργηση της επιπλέον εισφοράς και στους εργολήπτες.

Επισκέψεις: 65

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει