24 Απριλίου 2024

ΔΗΣΥΜ: Εξοικονομώ – Φιάσκο με διαχρονικές ευθύνες.

Το τελευταίο διάστημα η ΔΗΣΥΜ ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να αναδείξει τις μεγάλες αστοχίες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ.
Ένας κακός σχεδιασμός που πρωτοεφαρμόστηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρήθηκε απο τη σημερινή.
Ένας σχεδιασμός απολύτως λανθασμένος που ως μόνο κριτήριο υπαγωγής μιας αίτησης έχει τη χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του εκάστοτε ηλεκτρονικού συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων.
Τον περασμένο χρόνο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε μείνει ανοιχτή για περίπου μια ημέρα αλλά στο ενδιάμεσο για πολλές ώρες δεν λειτουργούσε, και τελικά κανείς δεν κατάλαβε τί ακριβώς έγινε και ποιές δηλώσεις υπήχθησαν.
Φέτος ζήσαμε το ακριβώς αντίθετο, μέσα σε πολύ λίγα λεπτά να κλείνει η πλατφόρμα σε χρόνους αξιοπερίεργα μικρούς.
Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε διάχυτη η αίσθηση αδιαφάνειας απο τους συναδέλφους μηχανικούς.
Το ΥΠΕΝ σε χθεσινή του ανακοίνωση μεταθέτει τη διαδικασία υποβολής κατά δυό βδομάδες για τις υπόλοιπες 4 περιφέρειες που απομένουν,
προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας του προγράμματος που τέθηκαν από το ΤΕΕ και την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής του Αντιπροσωπείας.
Άμεσα και όχι έμμεσα, γίνεται παραδοχή ότι το ηλεκτρονικό σύστημα όπως λειτούργησε στις πρώτες περιφέρειες της χώρας,
είχε παραλείψεις και κενά λειτουργίας και ενδεχομένως κενά ασφαλείας.
Προφανώς και η αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο αποδεικνύει ότι είναι βάσιμα όλα όσα τεκμηριωμένα εδώ και καιρό καταθέταμε στο δημόσιο διάλογο, για την αποτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου του προγράμματος.
Απαιτούμε να υπάρξει δημοσιοποίηση πολλών αναλυτικών στοιχείων που τεκμηριώνουν πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι η ΔΗΣΥΜ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο κατά την πρόσφατη απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (https://web.tee.gr/eidisis/protaseis-veltiosis-kai-kritiki-sto-psifisma-tis-antiprosopeias-toy-tee-gia-to-programma-exoikonomo-aytonomo-kai-genikotera-gia-ta-programmata-exoikonomisis-energeias/) όσο και στα επόμενα βήματα υλοποίησης αυτής, αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος μας δεν είναι απλά και μόνο καταγγελτικός! Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση αυτή και οι προτάσεις του ΤΕΕ δεν θα αποτελέσουν “φύλο συκής” για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση, αλλά για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τη βοήθεια του τεχνικού κόσμου.
Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γιατί το μείζον δεν είναι οι «fast track» διαδικασίες, αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες. Ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθεί το ρητό “όπου υπάρχει καπνός…”

Επισκέψεις: 91

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει