24 Απριλίου 2024

Πώς να επιβιώσετε στο νέο χωροταξικό και πολεοδομικό τοπίο – Τι να αποφύγετε και τι να προσέξετε.

Τι πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν οι νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγοραστές αγροτεμαχίων.

Ο νέος χωροταξικός – πολεοδομικός Νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έφερε πολλές αλλαγές τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου περιοχές, δημιουργώντας νέα δεδομένα και μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές στην αγορά αγροτεμαχίου.

Μαζί με τις αλλαγές όπως η κατάργηση των παρεκκλίσεων και η μείωση κατά 10% των συντελεστών δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και η ενεργοποίηση της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και ο μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια για την εντός και εκτός σχεδίου δόμηση, ο νέος νόμος έφερε επίσης ασάφειες και προβλήματα προκαλώντας ένα νέο θολό τοπίο, στο οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στην αγορά αγροτεμαχίου, οφείλουν να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν τις παγίδες και τα γκρίζα σημεία.

Ασάφειες και προβλήματα νέου Νόμου

Επικάλυψη αρμοδιοτήτων

Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σχετικά με το ποιο Υπουργείο, μεταξύ του Υπουργείο Πολιτισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι αρμόδιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και τακτοποίησης αυθαιρέτων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι, όπως για παράδειγμα στις Σπέτσες και τη Σπάρτη.

Έκδοση οικοδομικής άδειας

Ένα ακόμα πρόβλημα αφορά τη μη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας αγροτεμαχίου, που έχει λήξει μέσα στο διάστημα που ορίζει ο νόμος ενώ παράλληλα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εκδώσει άδεια προσθήκης ή και ανακαίνισης αν έχει χτίσει.

Ο νέος νόμος έβαλε επίσης τέλος στη δόμηση σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων δηλαδή σε οικόπεδα των 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων οι οποίοι δεν θα μπορούν να βγάζουν οικοδομική άδεια έπειτα από δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην έκδοση της οικοδομικής άδειας χωρίς να μετράει όμως, ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες του Δασαρχείου ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια, σε περίπτωση που το τοπογραφικό διάγραμμα ή συμβόλαιο έχουν εκδοθεί μετά τις 8 Αυγούστου 2013 και παρουσιάζουν αποκλίσεις με το παλαιότερα. Για να ξεπεραστεί μάλιστα αυτό το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες πρέπει, ψευδώς να γράφουν το ίδιο εμβαδόν με το παλιό.

Τι πρέπει να προσέξει όποιος θέλει να προβεί σε αγορά αγροτεμαχίου

  • Την οριοθέτηση των οικισμών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μια δεκαετία, για να αποφύγει προβλήματα σχετικά με τη νόμιμη ή τη μη οριοθέτηση των οικισμών.
  • Το οδικό δίκτυο, που αυτή τη στιγμή παραμένει μάλλον ασαφές, προκειμένου να καθοριστεί αν ένα αγροτεμάχιο βλέπει σε δημόσιο δρόμο.
  • Του δασικούς χάρτες, για τους οποίους έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις που εξετάζονται με αργό ρυθμό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.
  • Τον περιορισμό της δόμησης, ως αποτέλεσμα του νέου Νόμου, που θα περιορίσει ή ακόμα και θα απαγορεύσει τη δόμηση ενός ακινήτου, γεγονός που θα επηρεάσει την αξία του.
  • Τις υπό ένταξη στο σχέδιο περιοχές και τις πρόσφατα ενταγμένες για να γνωρίζει ο αγοραστής τη φάση πολεοδόμησης στην οποία βρίσκονται και ως εκ τούτου, πότε θα μπορεί να χτίσει.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επισκέψεις: 86

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει