19 Απριλίου 2024

Διαφορετική αρχιτεκτονική στο νέο Εξοικονομώ – Στο επίκεντρο ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο επίκεντρο του ΥΠΕΝ η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με πιθανότερο προβάδισμα των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών στο επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σχετική τοποθέτηση έκανε από στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η γ.γ. Ορυκτών Καυσίμων και Ενέργειας του Υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και σε στοχευμένες δράσεις για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου (ISO). Ενώ στα σχέδια βρίσκεται και η δημιουργία καθεστώτος που να υποχρεώνει σε ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξης του 20% διαχειριστές δικτύων διανομής ρεύματος και προμηθευτές ενέργειας, αλλά και το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης που θα συσταθεί για να διαχειρίζεται επιδοτήσεις και να δημιουργεί χρηστικά εργαλεία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαφορετικό το νέο “Εξοικονομώ”

Σχετικά με το επόμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσε ότι είναι πιθανότερο να έχει διαφορετική αρχιτεκτονική από το πρόσφατο που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες. Εστιάζοντας μάλλον σε φτωχά ενεργειακά νοικοκυριά.

Εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης στα εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να διευθετηθεί η συνολική επένδυση 8 δισεκ. ευρώ ως το 2030 με το βέλτιστο τρόπο, που όμως ενδέχεται να μην επαρκέσει εν τέλει εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στα σχετικά “Εξοικονομώ” από το 2011 μέχρι και το 2019, καταναλώνουν 2 δισ. λιγότερες κιλοβατώρες ετησίως.

Με τον τρέχοντα κύκλο ολοκληρώνονται επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεχίσουν να “τρέχουν” ανάλογα προγράμματα.

Επισκέψεις: 254

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει