25 Απριλίου 2024

“Μόνο με στήριξη των επιστημόνων, η έξοδος από την κρίση”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Το 2021 δεν ξεκίνησε καλά, όχι ότι περιμέναμε θαύματα εν μέσω πανδημίας και καραντίνα Nο2 αλλά τουλάχιστον αυτήν την περιβόητη πλατφόρμα για το επίδομα των επιστημόνων ε ναι την περιμέναμε.

Η καραντίνα Nο2 ήρθε, την Δευτέρα σιγά σιγά επανερχόμαστε στην πραγματικότητα και εμείς ακόμα περιμένουμε το βοήθημα της πολιτείας…

Και τελικά μαθαίνουμε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι τον Φεβρουάριο θα λάβουμε την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ(!) οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς η πλατφόρμα δεν είναι ακόμη έτοιμη.. Να θυμίσω ότι με δήλωση του Υπουργού το επίδομα θα είχε εισπραχθεί πριν την Πρωτοχρονιά άλλα τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο αφού μαντέψτε….λόγω του συστήματος της πλατφόρμας. Συνηθισμένοι είμαστε κ. Υπουργέ σε δυσλειτουργία της πλατφόρμας. Εξάλλου και όσες χρησιμοποιούμε σήμερα ως εργαλείο αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζουν (ΤΕΕ, buildingcert, Tετραγωνικά, Εξοικονομω…)

Μάλιστα λέει το Υπουργείο ότι «κάθε επιστήμονας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πληγεί από την πανδημία με βάση τα εισοδήματα τους», αυτή η λέξη «αποδείξει» εμένα με έκανε να γελάσω… και αυτό για δύο λόγους.

Αφενός δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος που δεν μπορεί να το αποδείξει; (Ας ρίξουν μια ματιά σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, εφορίες, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια και θα καταλάβει…) και αφετέρου δεν είναι το εισόδημα το μόνο αποδεικτικό ότι κάποιος έχει πληγεί από την Πανδημία. Εν αντιθέσει για να μην χρεωκοπήσει κάποιος, εν μέσω πανδημίας, με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, με τους νέους φόρους, με το νέο αβέβαιο και κάθε χρόνο τροποποιημένο φορολογικό σύστημα, αλλά και με τις νέες κρατήσεις και παράβολα σε αμοιβές και πιστοποιητικά, αναγκάζεται να αυξήσει το κόστος στον πελάτη, κατά συνέπεια αυξάνεται ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία αλλά και η φορολογία του. Συνεπώς, η συνεισφορά στο Κράτος είναι μεγαλύτερη. Η τσέπης όμως απλά είναι πιο άδεια…

Ούτε την παράγραφο ότι η «ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα», δεν μπορώ να καταλάβω. Μιλάμε για το υπέρογκο ποσό των 400 ευρώ το οποίο μάλιστα θα πρέπει να αποδείξουμε ότι το έχουμε και ανάγκη! Και μας το αναφέρουν ότι θα είναι αφορολόγητα λες και μας κάνουν χάρη.

Δεν θέλω να το συνεχίσω το θέμα πραγματικά γιατί θα ξανά πω για κοροϊδία και εμπαιγμό και ίσως κάποιοι με περάσουν για γραφικό…

Εξοικονομώ…

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ και στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ γιατί και εδώ πολλά έχουν δει το φως της δημοσιότητας με καταγγελίες μηχανικών κυρίως στην Κρήτη όσον αφορά την εγκυρότητα της διαδικασίας.

Διάβασα την Παρασκευή την ανακοίνωση της παράταξης «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολής Κρήτης» που όπως τονίζουν «βεβαιωμένοι, πλέον, για το γεγονός της χρήσης αθέμιτου λογισμικού στη διαδικασία αιτήσεων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» (κυκλοφορούν ευρέως βιντεάκια που το αποδεικνύουν)», ζητούν από την κυβέρνηση να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν τα ίδια στις περιφέρειες που δεν έχουν ανοίξει ακόμη, καθώς και να ελεγχθούν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν με χρήση τέτοιου λογισμικού.

Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες αλλά και την βεβαιότητα που όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοι έχει καταγραφεί ακόμα και σε βιντεάκια δεν θα έπρεπε τουλάχιστον το Υπουργείο να προβεί σε μία νεότερη ανακοίνωση γιατί η αρχική πριν από μια εβδομάδα υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας…

Θα μας πει επιτέλους κάποιος τι γίνεται;

Αν όντως οι συνάδελφοι έχουν δίκαιο το ΥΠΕΝ θα απολογηθεί την στιγμή μάλιστα που με παλιότερες ανακοινώσεις του είχε ρίξει μέρος των ευθυνών σε εμάς.

Την ίδια ώρα που το υπουργείο έδωσε ένα μήνα πριν τον τελικό οδηγό και τροποποίησε την νομοθεσία έκδοσης ΕΕΜΚ, αλλάζοντας άρδην τον προγραμματισμό των μηχανικών.

Έστω και εδώ και τώρα και με δεδομένο ότι εκκρεμούν Περιφέρειες που δεν έχει ανοίξει ακόμα θα διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν τα ίδια;

Θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους στην πρόταση ότι όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος, και αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για όλες τις περιοχές, αναμένουμε την επανεξέταση της διαδικασίας και την αλλαγή του τρόπου υποβολής αιτήσεων, διότι εξευτελίζει και απαξιώνει την εργασία των μηχανικών.

Η ελπίδα μας είναι η νέα ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναγνωρίσει το σπουδαίο έργο που έχουμε αναλάβει να φέρουμε εις πέρας, κατόπιν επανειλημμένων τροποποιητικών αλλαγών του εκάστοτε Υπουργού και να μας αποδώσει απλά στήριξη και σεβασμό.

Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός – Laisergo.gr

Επισκέψεις: 565

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει