25 Απριλίου 2024

Κρίσιμη ώρα για τις ιδιοκτησίες η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο χαρακτήρας που θα αποτυπωθεί για τις εκτάσεις καθοριστικός για την πορεία της ιδιοκτησίας- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες –  Άμεσα εντός του μήνα προχωρούν τα τεύχη δημοπράτησης για την επέκταση του σχεδίου πόλεως στα Περιβόλια

Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από τις 12 Φεβρουαρίου, που αναμένεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η οποία θα ανάλογα με τον χαρακτηρισμό των εδαφικών εκτάσεων θα είναι καθοριστική για τις ιδιοκτησίες και στο Νομό Ρεθύμνου.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα αρχίσει στις 12 Φεβρουαρίου και θα αφορά όλες τις εδαφικές εκτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, όπου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δουν ηλεκτρονικά πατώντας πάνω στην ιδιοκτησία τους στους αντίστοιχους χάρτες που θα έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του Ελληνικού κτηματολογίου, αν οι ιδιοκτησίες τους έχουν χαρακτηριστεί δασικές, γεωργικές ή χορτολιβαδικές.

“Στοίχημα” παραμένουν οι περιοχές που θα χαρακτηριστούν δασικές, αφού οι ιδιοκτήτες θα πρέπει ενδεχομένως να προχωρήσουν σε διαδικασίες ενστάσεων και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διορθώσεων, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία που θα καθορίσει ιδιαίτερα αν οι ιδιοκτησίες θα παραμείνουν στον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή θα περιέλθουν στο Ελληνικό δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 12 Φεβουαρίου και έπειτα που θα ανοίξει η διαδικασία και στο Ρέθυμνο, δίδεται περίοδος ενστάσεων έως και έξι μήνες έτσι ώστε να γίνουν τυχόν ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα για μια τιτάνια διαδικασία, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να πρέπει να γίνουν άμεσα και οι ενδιαφερόμενοι να ελέγξουν τις πληροφορίες που θα αναρτηθούν στους δασικούς χάρτες με προσοχή είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια ενός μηχανικού.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο Στέλιος Ξεζωνάκης, μέλος της της Κεντρικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από νωρίς το ΤΕΕ κρούσει τον κώδωνα για τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να μπουν σε “τροχιά” και σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, αλλά και τις προκλήσεις για το Ρέθυμνο που δεν είναι λίγες αφού ο νομός είναι στους λίγους της χώρας όπου εκκρεμούν ακόμη σε κάποιες περιοχές και οι διαδικασίες του κτηματολογίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στο Ρέθυμνο

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες ο κος Ξεζωνάκης τόνισε πως μετά την ανάρτηση την Τετάρτη στο Διαύγεια, του προγραμματισμού για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, στις 12 Φεβρουαρίου ανοίγει η διαδικασία για το Ρέθυμνο με την ανάρτηση του δασικού χάρτη για όλη την Περιφερειακή Ενότητα.

Αναφορικά με τη διαδικασία αλλά και τι θα πρέπει να προσέξει ο κάθε ιδιοκτήτης, ο κος Ξεζωνάκης εξήγησε:  “O κάθε ιδιοκτήτης για κάθε έκταση που έχει – γιατί μιλάμε για το σύνολο της εδαφικής έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου- για οποιοδήποτε ακίνητο που έχει να μπει στο χάρτη αυτό, που θα αναρτηθεί στη σελίδα του Ελληνικού κτηματολογίου. Στο χάρτη αυτό θα φαίνεται μια φωτογραφία όπως το Google Earth όπου θα υπάρχουν διάφορα χρώματα. Αναλόγως λοιπόν το τι χρώμα θα υπάρχει θα μπορεί να πατήσει στο χάρτη και να του λέει η θέση του ακινήτου του ως τι έχει χαρακτηριστεί, ως αγροτική, χορτολιβαδική ή ως δασική έκταση. Αναλόγως του αποτελέσματος της έρευνας αυτής θα πρέπει να κάνει τα δέοντα”

Δυο χρονολογίες “σταθμοί” για την αποτύπωση στους δασικούς χάρτες

Για την ερμηνεία των όσων αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες και των συμβόλων που θα συναντήσουν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως δύο είναι οι χρονολογίες “σταθμοί” για την συνολική αποτύπωση των δασικών χαρτών και τον χαρακτήρα τους. ¨Όπως εξήγησε ο κος Ξεζωνάκης: “οι δύο ημερομηνίες που αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες είναι το 1945 δηλαδή τι χαρακτήρα είχε τότε και τι χαρακτήρα είχε η έκταση το 1998. Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες και σε αυτές δίνονται οι χαρακτηρισμοί. Γι αυτό κάθε συμβολισμός έχει δύο γράμματα. Δηλαδή αν βλέπει κανείς ΔΔ σημαίνει ότι ήταν δασικό τότε και είναι δασικό τώρα, αν βλέπει ΑΑ σημαίνει ότι ήταν Γεωργικό τότε και τώρα. Πάντως υπάρχουν δύο γράμματα για τις κρίσιμες ημερομηνίες αυτές”.

KΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όπως επεσήμανε ο ίδιος, να γίνει ξεκάθαρο, πως ο χαρακτηρισμός της έκτασης έρχεται σε άμεση συνάρτηση με το ιδιοκτησιακό. Όπως εξήγησε ο κος Ξεζωνάκης:  “Ο χαρακτήρας μιας έκτασης έχει να κάνει κατά βάση με το ιδιοκτησιακό. Δηλαδή εκτάσεις οι οποίος θα χαρακτηριστούν ως δασικές για να είναι ιδιωτικές θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει τίτλους πολύ παλιούς που ανάγονται περίπου στο 1915. Αν η έκταση είναι γεωργική δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε ιδιοκτησιακό ούτε οικοδομησιμότητας, αν οι εκτάσεις είναι χωρολιβαδικές πάλι είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις και να χτίσει και να έχει τίτλο. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι το τι θα αποτυπωθεί σε αυτούς τους δασικούς χάρτες έχει να κάνει με την ιδιοκτησία του και κατά πόσο την κατέχει νόμιμα και φυσικά να μπορεί να την κατέχει και μετά την κύρωση των χαρτών”.

Επιπλέον ο κος Ξεζωνάκης πρόσθεσε :“Αυτή η ανάρτηση και αυτή η διαδικασία είναι πιο σημαντική ακόμα και από το κτηματολόγιο στο οποίο πάμε και δηλώνουμε την έκταση που θεωρούμε ότι κατέχουμε και για την οποία έχουμε συμβόλαια και κοιτάμε μετά αν αποδόθηκε σωστά. Εδώ αυτό που κοιτάμε είναι η έκταση που κατέχουμε τι χαρακτήρα έχει γιατί από τον χαρακτήρα και τα συμβόλαια τα οποία έχουμε ή δεν έχουμε θα κριθεί αν μετά την κύρωση θα είμαστε ιδιοκτήτες ή αν ιδιοκτήτης θα είναι το Ελληνικό δημόσιο. Είναι πάρα πολύ σημαντική η ανάρτηση αυτή είτε είναι σε αστική περιοχή, είτε σε ημιαστική είτε σε αγροτική. Επίσης να βάλουμε στο μυαλό μας ότι συνήθως σε αυτές τις αναρτήσεις υπάρχουν πολλά πρόδηλα σφάλματα. Μην απορήσει δηλαδή κανείς αν δει το σπίτι για το οποίο έχει οικοδομική άδεια να αποτυπώνεται ως δασικό. Θα υπάρξουν και αυτά. Μετά θα πρέπει να πάει με την άδεια, το συμβόλαιό του να το καταθέσει”.

“Υπάρχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση ενός δυσμενούς χαρακτηρισμού”

Ο κος Ξεζωνάκης συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως ακόμη κι αν η ιδιοκτησίες χαρακτηριστούν ως δασικές, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του δυσμενούς χαρακτηρισμού όπως εξήγησε ο ίδιος.

“Τρέχει” ακόμη το κτηματολόγιο- Ξεκινάει τον Μάιο στο Ρέθυμνο

Υπενθυμίζεται πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχει έντονη διεργασία και στα γραφεία των μηχανικών που θα κληθούν να περαιώσουν ένα τιτάνιο έργο, συνεπώς οι πολίτες θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες. Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως το Ρέθυμνο βρίσκεται και στις λίγες περιοχές της χώρας όπου δεν έχει “κλείσει” το κτηματολόγιο σε όλη την Π.Ε Ρεθύμνου, λόγω ενστάσεων που είχαν προκύψει από τους μελετητές. Πρόκειται για μια διαδικασία που τρέχει ταυτόχρονα, ενώ όπως επεσήμανε ο κος Ξεζωνάκης η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου- πλην των περιοχών που ήδη έχουν κτηματολόγιο – θα ξεκινήσει και αυτή τον Μαΐο.

Σε αναμονή η επέκταση σχεδίου πόλης στην περιοχή της Σαρακήνας – Ξεκάθαρο τοπίο στα Περιβόλια που προχωρά άμεσα

Η διαδικασία έχει “αγκάθια” όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες αλλά και για το Δήμο Ρεθύμνης που προχωράει το σχεδιασμό για τις επεκτάσεις σχεδίου πόλεως ξεκινώντας από τις περιοχές της Σαρακήνας και των Περιβολίων.

Σε ό,τι αφορά τα περιβόλια όπως τόνισε ο κος Ξεζωνακης το τοπίο ειναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων οι οποίες είναι στην πλειοψηφία τους γεωργικές κάτι που σημαίνει πως η διαδικασία της επέκτασης μπορεί να προχωρήσει κανονικά.

Μάλιστα, άμεσα αναμένεται να προχωρήσουν τα τεύχη δημοπράτησης, όπως τόνισε ο κος Ξεζωνάκης καθώς δεν υπάρχει λόγος για αναμονή. “Στοίχημα” παραμένει το πόση θα ειναι η τελική έκταση για την επέκταση του σχεδίου πόλης στην τοποθεσία “Αρκοβατερή” στην Σαρακήνα, αφού οι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν στις 12 Φεβρουαρίου θα καταδείξουν αν στα συνολικά 500 στρέμματα που αναμένεται να αφορούν την επέκταση θα παραμείνουν τόσα ή αν εκτάσεις θα χαρακτηριστούν δασικές με αποτέλεσμα να μεταβληθεί το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης, αφού σε δασικές περιοχές “παγώνει” κάθε διαδικασία επέκτασης και πολεοδόμησης.

Αναμονή για την περιοχή της Σαρακήνας

Όπως εξήγησε αναλυτικά, ο κος Ξεζωνάκης: “Αυτός ο προβληματισμός υπάρχει τις τελευταίες ημέρες διότι έχει παρθεί η απόφαση από εμάς οτι θα προχωρήσουμε στην επέκταση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή των Περιβολίων και της Σαρακήνας αρχικά. Σε ό,τι αφορά τα Περιβόλια η κατάσταση με τα δασικά είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά όμως την περιοχή της Σαρακίνας οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι στην περιοχή της επέκτασης του σχεδίου η οποία είναι περίπου τα 500 στρέμματα υπάρχουν αρκετές εκτάσεις που θα χαρακτηριστούν ως δασικές. Προσανατολιζόμαστε άμεσα -μέσα στο μήνα -να προχωρήσουν τα τεύχη δημοπράτησης για τα Περιβόλια και σε ό,τι αφορά την περιοχή της Σαρακίνας, θα περιμένουμε τις 12 Φεβρουαρίου, να δούμε τους χάρτες και ποιές περιοχές μπορεί να μην έχουν τον γεωργικό χαρακτήρα, ώστε να επιτρέπεται η πολεοδόμηση και η επέκταση, γιατί σε δασική έκταση δεν επιτρέπεται και να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα στρέμματα μιλάμε. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια προκήρυξη που θα την κάνουμε τώρα και σε 20 ημέρες να έχουμε την εικόνα. Θα περιμένουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα σε αυτή την περιοχή”.

Όπως επεσήμανε ο κος Ξεζωνάκης, η συνολική διαδικασία, θα έπρεπε εξ αρχής να είχε ξεκινήσει με το δασολόγιο, προκειμένου να υπάρξει ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων και εν συνεχεία να προχωρήσει το κτηματολόγιο. Και αυτό διότι όπως εξήγησε ο ίδιος “όταν έχει προηγηθεί το κτηματολόγιο, δηλώνεις την ιδιοκτησία σου και μετά έρχονται οι δασικοί χάρτες και μπορεί να ανατρέψουν το δικαίωμα που σου είχε αποδοθεί”.

 Πηγή: goodnet.gr

Επισκέψεις: 52

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει