19 Απριλίου 2024

“Στόχος η κανονικότατα… αλλά με “κόφτες” στο τραπέζι”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Σιγά σιγά φαίνεται να οδηγούμαστε σε μία κανονικότητα κυρίως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δείχνει μια στασιμότητα.

Παίρνοντας πάντα το αισιόδοξο σενάριο ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση έτσι ώστε να επανέλθουμε στην ζωή που αφήσαμε στην άκρη τον τελευταίο χρόνο.

Και έως εδώ καλά.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και σε αυτά που δεν μας δίνουν πλέον αισιοδοξία.

Και αναφέρομαι στην στήριξη σε όλους τους παραγωγικούς φορείς.

Να ξεκινήσω με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που τόσο καυχιέται η Κυβέρνηση. Δεν αντιλέγω ότι είναι ένα λιθαράκι μέσα στον βράχο της οικονομική κρίσης, αντιδρώ όμως στο «μπρος – πίσω» και στο «επικοινωνιακό τέχνασμα», για ακόμα φορά που προωθείτε δυστυχώς στις πλάτες ανθρώπων που αγωνιούν για αυτά τα χρήματα. Η τελική «σούμα» των 732.000 αιτήσεων είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

 Ποιοι «κόφτες» εξετάζονται

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω του τεράστιου αριθμού αιτήσεων και δικαιούχων εξετάζεται να μπουν «κόφτες» στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να μειωθεί στα 1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό (έναντι 2.000 ευρώ που ισχύει έως σήμερα) και να μπουν νέα κριτήρια για τους δικαιούχους.

Τα κριτήρια που συζητούνται για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι τα εξής:

να αποδεικνύεται μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 20%
να μπει πλαφόν στον αριθμό εργαζομένων (μέχρι 30/06 δεν μπορούν να κάνουν απόλυση οι δικαιούχοι)
να λαμβάνονται υπ’ όψιν προηγούμενες ενισχύσεις
να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ΚΑΔ (για τους δικαιούχους του προγράμματος)

Και όλα αυτά αφού έχει λήξει η ημερομηνία καταβολής άρα όσοι κατέθεσαν αίτηση υπολόγιζαν με άλλα κριτήρια κυρίως οικονομικά και λίγο πριν μάθουν ότι έχουν εγκριθεί θα τους έρθει άλλο ποσό από αυτό που είχαν υπολογίσει.

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μιλά για «κόφτες» στις πλάτες των ανθρώπων που εδώ και ένα χρόνο έχουν χάσει τα «αυγά και τα πασχάλια». Σταμάτησαν να έχουν όνειρα, βλέπουν τα έξοδα να πολλαπλασιάζονται, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα (βλ. e-shop) άρα να ξοδέψουν χρήματα και τώρα ακούν για κόφτες».

Και επειδή αναφέρθηκα στα e-shop, η Κυβέρνηση τον επόμενο μήνα θα ανοίξει την πλατφόρμα για επιχορήγηση όσον θέλουν να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Αναρωτήθηκε κάποιος όμως πόσοι πριν μάθουν για την πρόθεση της κυβέρνησης ξόδεψαν χρήματα που δεν τους περίσσευαν γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή;

Περιμένοντας τα 400 ευρώ…

Και όλα αυτά όταν φτάνουμε στον Φεβρουάριο και ακόμα συζητάμε για το επίδομα των 400 ευρώ.

Και εδώ βρίσκουμε μπροστά μας τον Κ. Χατζηδάκη ως νέο εξάλλου υπουργό Εργασίας.

Άρα ο κ. Χατζηδάκης θα προωθήσει γρήγορα την εξέλιξη αυτή με δεδομένο ότι ξέρει την κατάσταση των επιστημόνων αφού η προηγούμενη θητεία του είχε ως αντικείμενο και εμάς.

Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και την στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα), θα θεσπιστούν κριτήρια για την χορήγηση της ενίσχυσης.

Άρα από το παραπάνω μάλλον… δεν μέ στηρίζει και τόσο και πρόσθεσε ότι θα τεθεί  «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Λες και θα βρει φορολογικά στοιχεία συναδέλφων που δεν είχαν μείωση…. Για να μην χρεωκοπήσει κάποιος, εν μέσω πανδημίας, με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, με τους νέους φόρους, με το νέο αβέβαιο και κάθε χρόνο τροποποιημένο φορολογικό σύστημα, αλλά και με τις νέες κρατήσεις και παράβολα σε αμοιβές και πιστοποιητικά, αναγκάζεται να αυξήσει το κόστος στον πελάτη, κατά συνέπεια αυξάνεται ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία αλλά και η φορολογία του. Συνεπώς, η συνεισφορά στο Κράτος είναι μεγαλύτερη. Η τσέπης όμως απλά είναι πιο άδεια…

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για να γίνει αυτή αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα  myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Φυσικά δεκτό το παραπάνω έτσι ώστε να έχουν όλα τα στοιχεία ναι συμφωνώ, αλλά γιατί τόση πρεμούρα μόνο στους Επιστημονικούς φορείς.

Μιλάμε για 400 ευρώ όχι για χιλιάδες ευρώ… Καλά κάνουν και ελέγχουν κανένα πρόβλημα αλλά πραγματικά μας παίρνουν από κόσκινο λες και μας κάνουν χάρη…

Μάλιστα θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Η ελπίδα μας είναι η νέα ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναγνωρίσει το σπουδαίο έργο που έχουμε αναλάβει να φέρουμε εις πέρας, κατόπιν επανειλημμένων τροποποιητικών αλλαγών του εκάστοτε Υπουργού και να μας αποδώσει απλά στήριξη και σεβασμό.

Ν. Κορακιανίτης: Πολιτικός μηχανικός LAISERGO

Επισκέψεις: 748

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει