20 Απριλίου 2024

Πως οι χημικοί μηχανικοί συμβάλλουν στην μάχη για αντιμετώπιση του Covid-19.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Taiwan Institute of Chemical Engineers. Ο Harrson Santana και η ομάδα που έγραψε το άρθρο αναφέρονται στη συμβολή της χημικής μηχανικής στη μάχη κατά της πανδημίας.

·         Η μελέτη των διαδρομών μετάδοσης, που έγινε με βάση τις αρχές της δυναμικής των ρευστών, έδωσε σημαντική γνώση του τρόπου εξάπλωσης του κορωναϊού. Από τέτοιες μελέτες έγινε κατανοητή η βιολογική συμπεριφορά του κορωναϊού μέσα σε ένα ρεύμα αέρα, μέσα σε αεροδιαλύματα, επάνω σε στερεές επιφάνειες καθώς και επάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Η θερμοδυναμική κατάσταση των υποστρωμάτων αυτών αποδείχθηκε σημαντικός παράγοντας εξάπλωσης, ενώ παράλληλα βγήκαν συμπεράσματα για τις ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ ανθρώπων, για τον αερισμό και τον κλιματισμό κτιρίων και εσωτερικών χώρων, για την συλλογή δείγματος εξέτασης από επιφάνειες, για την ασφάλεια της βιομηχανικής παραγωγής και την επεξεργασία αποβλήτων.

·         Με τις αρχές της αντίστροφης μηχανικής και με τρισδιάστατη εκτύπωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα παρήχθησαν εξαρτήματα και συσκευές, ελέγχου αέρα, ελέγχου αναπνοής, εργαστηριακού ελέγχου.

·         Τέλος, η παρουσίαση επίσης αναφέρει την ανάπτυξη μικροκυκλωμάτων με ρευστά που περιέχουν  μικροσωματίδια, η οποία βοήθησε σε τεχνικές εντοπισμού του ιού, αλλά και στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων μεγάλης ακρίβειας.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876107020303692#fig0002

Θανάσης Μαρκαντώνης

Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

markantonist@gmail.com

Επισκέψεις: 20

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει