20 Απριλίου 2024

Κινδυνεύουν να χαθούν πολλές περιουσίες λόγω των δασικών χαρτών.

Το θέμα των Δασικών Χαρτών που πρόσφατα αναρτήθηκαν, θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά όχι μόνο το Δήμο αλλά και τους πολίτες, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαδάκης.

Όπως αρχικά σημείωσε θα πρέπει να διαχωριστούν τα λάθη και οι αντιρρήσεις. «Τα λάθη που έχουν γίνει είναι πάρα πολλά. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη διοικητικές πράξεις. Δηλαδή, τελεσίδικες αποφάσεις της ίδιας της Υπηρεσίας δασικών. Για παράδειγμα υπάρχουν πολίτες που έχουν πάρει δασικό παλιά, με τελεσιδικία κι όμως το χωράφι τους – εκτός σχεδίου – βγαίνει δάσος»!

Σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να το αποδείξει, όχι όμως με χρησικτησία «είναι ξεκάθαρο ότι ως προς την δασική έκταση, οι τίτλοι με χρησικτησίες, δεν ισχύουν. Και το μεγαλύτερο ποσοστό, τα εκτός σχεδίου, οι ιδιώτες τα έχουν με χρησικτησία. Θα πρέπει να υπάρχουν συμβόλαια προ του 1945, θα πρέπει να υπάρχει αεροφωτογραφία που να το δείχνει, προ του 1945. Το θέμα των αντιρρήσεων, είναι αλήθεια ότι δεν έχει εύκολα αποτελέσματα».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, για τα παραπάνω θα μπορούν να γίνουν ενστάσεις μέχρι τέλη Μαΐου, χρόνος που κρίνεται ικανοποιητικός δεδομένου ότι η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από το κτηματολόγιο. «Βέβαια, συνέχισε, δεν μιλάμε για τα λάθη τα οποία μπορούν εύκολα να διορθωθούν, διότι όταν καταθέσεις την διοικητική πράξη, στην ουσία την τελεσίδικη απόφαση αποχαρακτηρισμού από το ίδιο το Δασαρχείο, τότε είναι απλά τα πράγματα. Αφορούν πάντως πολλές περιπτώσεις. Όμως το θέμα είναι οι αντιρρήσεις όπου υπάρχει κόστος για τον ιδιώτη. Τριμελής επιτροπή θα εξετάζει τα στοιχεία τα οποία πρέπει να υπάρχουν. Αν δεν έχεις τίτλους ιδιοκτησίας, φωτοχάρτες προ του 1945 ή του 1960, όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορούν να κερδηθούν αυτές οι υποθέσεις. Αυτό είναι το σημαντικό χαρακτηριστικό. Ήταν βέβαια γνωστό, διότι δασικές εκτάσεις για την Υπηρεσία νοούνται οποιεσδήποτε ακαλλιέργητες εκτάσεις, είτε είναι φρυγανώδεις, είτε βραχώδεις κλπ. Οι πιο πολλές λοιπόν περιοχές χαρακτηρίζονται δασικές ως εκ τούτου. Επαναλαμβάνω, λάθη είναι δεδομένο ότι έχουν γίνει, νομίζω μπορούν να διορθωθούν. Όμως για κάποια άλλα δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Αυτό που λέμε «το έχω με χρησικτησία» δυστυχώς δεν υπάρχει περίπτωση να ευοδωθεί» συμπλήρωσε.

Θα χαθούν περιουσίες

Ο κίνδυνος λοιπόν να χαθούν πολλές περιουσίες είναι υπαρκτός. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί. Θα αναφερθεί η διαμορφούμενη κατάσταση ενώ όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης θα υπάρξει νομική ενημέρωση με την συμβολή του Νομικού Συμβούλου του Δήμου, θα εξεταστούν οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν είτε από την πλευρά του Δήμου είτε προκειμένου να βοηθούν οι πολίτες. Θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαριστούν και κάποια πράγματα από την πλευρά των αρμοδίων διότι ενώ ήταν αναμενόμενο κι ενώ είναι υποχρέωση της χώρας μας λόγω του ότι είναι επιδοτούμενα τα προγράμματα αυτά – δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο – κι έπρεπε να είχαν τελειώσει εδώ και χρόνια, δεν ολοκληρώθηκαν. Περιμέναμε λοιπόν ότι κάποια στιγμή θα γινόταν και στην περιοχή η κύρωση των δασικών χαρτών. Τώρα για την σειρά που έγιναν, τι να πούμε … Η κατάσταση είναι δεδομένη και δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα…»

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, όπως έγινε γνωστό και δημοτικές περιουσίες χαρακτηρίζονται δασικές όπως συμβαίνει με μεγάλο τμήμα του αεροδρομίου Σητείας. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι έχουν γίνει λάθη. «Δυστυχώς καλείται ο κόσμος να “βγάλει το φίδι από την τρύπα”» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος ερωτηθείς για την προοπτική τροποποιήσεων ως προς τους χάρτες εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. «Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το να γίνει ενημέρωση μέσω του κτηματολογίου από τους πολίτες ότι έχουν στην διάθεσή τους την τάδε διοικητική πράξη η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη, θα γίνει και πράγματι πολλές εκτός σχεδίου περιοχές θα αποχαρακτηριστούν, θα βγουν από τους χάρτες σαν δασικά. Από κει και πέρα αν δεν μπορεί να αποδειχτεί το ιδιοκτησιακό νομίζω δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Τα λάθη θα διορθωθούν, όμως ιδιοκτησιακό και αντιρρήσεις θα είναι δύσκολο διότι απαιτούνται αποδείξεις από όποιον κάνει την ένσταση ότι του ανήκει με τίτλους προ του 1945 κάτι που πρέπει να δείχνουν και οι αεροφωτογραφίες προ του 1945».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή: anatolh.com

Επισκέψεις: 101

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει