20 Απριλίου 2024

“Μένουμε όρθιοι…με 400 ευρώ;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Εν μέσω ενός δεύτερου Lockdown και με το βλέμμα να στρέφεται στους επόμενους μήνες που ελπίζουμε είναι καλύτεροι, κοιτάμε και εμείς τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας με εμάς… χωρίς εμάς.

Ας ξεκινήσω με το οικονομικό κομμάτι. Μόλις άνοιξε η περιβόητη πλατφόρμα για τα 400 ευρώ το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο αλλά η «χαρά» κόπηκε όταν είδαμε τα απίστευτα κριτήρια που έπρεπε να πληρούμε για να είμαστε δικαιούχοι.

Κακά τα ψέματα κανείς μας δεν θα σωθεί με τα 400 ευρώ, εγώ προσωπικά και το έχω ξανά δηλώσει το θεωρώ και κοροϊδία από πέρσι με το γνωστό σκόιλ ελλικίκου έως σήμερα να βασιζόμαστε σε πλατφόρμες για να ξεπεράσουμε τις ιδιαίτερες και δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε στον κλάδο μας.

Ο πολύπαθος κλάδος των μηχανικών έχει υποστεί απίστευτες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με την κατασκευαστική μείωση από το 2008 και μετά η κατάσταση χειροτέρεψε.

Το περσινό καλοκαίρι που θεωρούσαμε όλοι ότι θα παίρναμε ανάσα καθώς τα  μηνύματα του 2019 για το 2020 ήταν άκρως ενθαρρυντικά, μας άλλαξε όχι μόνο τα σχεδία αλλά και την ζωή.

Όσα και πλάνα επενδυτών να υπήρχαν είτε για νέες μονάδες (αναφέρομαι στον τουρισμό) είτε για ανακαίνιση μπροστά στις προκλήσεις που φαινόταν να ανοίγονται έμειναν απλά στα χαρτιά.

Αρκετοί από εμάς είχαμε προχωρήσει σε μελέτες, σχέδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες πάγωσαν και εννοείτε ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί αφού δεν προχώρησε κανένα έργο.

Για να μιλήσω για την Κέρκυρα επειδή εδώ ζω και εργάζομαι, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις προ covid19. Κάποιες από αυτές (μιλάμε για μεγάλες εταιρείες) προχώρησαν δειλά και κάποιες άλλες (μικρότερες εταιρείες) δεν έβαλαν ούτε τον «θεμέλιο λίθο». Και είναι απολύτως λογικό όλο αυτό καθώς οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν επενδυτικά ανοίγματα κάτω από την παρούσα οικονομική κατάσταση.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε λοιπόν να καταλάβει ότι εμείς που ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι ήρθαμε πολύ πίσω στα έσοδα μας.

Αυτό λοιπόν που θα περίμενα από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο θα ήταν όχι μια πλατφόρμα για 400 ευρω, αλλά μετά από συνεννόηση με όλα τα αρμόδια όργανα να συνταχτεί ένα κεντρικό σχέδιο που θα προωθεί προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου.

Θα παραθέσω τις προτάσεις Διοίκησης του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου όπου τις έχει καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο και αναφέρουν τα εξής:

  • με ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματικών ομάδων, που ασχολούνται με το τουρισμό και τους μελετητές συναδέλφους των τεχνικών γραφείων, ώστε να διατηρηθεί το 100 % του προσωπικού τους, με τρόπο συντονισμένο και μεθοδικό.
  •  Να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και προγράμματα ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τις εγκεκριμένες παρεμβάσεις εντός του 2021 , όπως η επιδότηση τόκων δανείων ή (και) αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης.
  • Η παροχή νέων κινήτρων, θα δώσει επιπλέον ώθηση στους οικονομικούς φορείς (ατομικούς ή μη), μειώνοντας τις επιπτώσεις της ανασφάλειας που δημιουργεί το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Εγώ να προσθέσω και ένα ακόμα καθώς τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ρευστότητα. Άρα είναι ζητούμενο πλέον και ανάγκη μία φόρο ελάφρυνση.

Έχει περάσει ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας και όπως φαίνεται έστω και δειλά δειλά θα επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η Κυβέρνηση να ενισχύσει της επιχειρήσεις ώστε ανακάμψουν για να πάρουμε ανάσα όλοι.

Θεωρώ λοιπόν ότι τώρα χρειάζεται όλοι μαζί να προσπαθήσουμε έτσι ώστε να βγούμε νικητές και να μπούμε στα  νέα δεδομένα της ζωής που ορίζουν μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα.

Νίκος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός Laisergo

Επισκέψεις: 857

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει