19 Απριλίου 2024

Δασικοί Χάρτες: Αγωνία για τις περιουσίες ιδιωτών.

Με δάση ή δασικές εκτάσεις δείχνει να καλύπτεται τουλάχιστον η μισή έκταση του νομού Ρεθύμνου.  Οι Δασικοί Χάρτες που αναρτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα του “Ελληνικού Κτηματολογίου” απεικονίζουν την περιοχή ως μια …όαση πρασίνου. Οι μηχανικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για πρόδηλα σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να ελέγξουν το πώς είναι αποτυπωμένες οι περιουσίες τους στους χάρτες, προκειμένου, εάν χρειαστεί, να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα έχει αναρτηθεί το 100% των Δασικών Χαρτών της χώρας. Οι αναρτήσεις έως σήμερα έχουν αναδείξει δεκάδες προβλήματα και γι΄ αυτό το λόγο το ΥΠΕΝ έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης νέων ρυθμίσεων, ακόμη και  οριζόντιων, σχετικά με τρία βασικά ζητήματα που ήρθαν στο φως με τους δασικούς χάρτες: τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκστάσεις και τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας εκ μέρους του Δημοσίου. Ωστόσο, οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να βαδίζει σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ακυρώσει πολλές ανάλογες νομοθετικές προσπάθειες.

Όπως ανέφερε προ ημερών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, «γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο, στο Πήλιο, τη Μάνη κ.ά. και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε, εξαντλώντας κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου κανένας πολίτης να μην αισθανθεί απειλούμενος σε σχέση με την ιδιοκτησία του». Πάντως, αρχές Μαρτίου αναμένεται να εκδικαστούν στο ΣτΕ και οι προσφυγές που  αφορούν τις αναθεωρήσεις των δασικών χαρτών, και οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστών αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές όπου έχουν αναρτηθεί χάρτες, οι πολίτες με τη βοήθεια των μηχανικών τους, θα πρέπει να ελέγξουν με προσοχή όλα τα δεδομένα, να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα και να υποβάλλουν έναν ολοκληρωμένο φάκελο με τις ενστάσεις τους, προκειμένου να εξεταστεί από τις επιτροπές αντιρρήσεων. Αντιρρήσεις υποβάλλονται  μόνον για αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις  αμφισβητούμενες δασικές, χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε περίπτωση που έχει παραληφθεί από τον χάρτη μια δασική έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ΟΤΑ, περιβαλλοντική οργάνωση, άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Ειδικά στο Ρέθυμνο, η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων ξεκινά στις 26 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου 2021 (και για τους κατοίκους εξωτερικού στις 30 Ιουνίου).

Πηγή: insider.gr

Επισκέψεις: 77

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει