19 Απριλίου 2024

Παραλήρημα Σπίρτζη κατά ΕΕΤΕΜ και Μηχανικών ΤΕΙ.

Με αφορμή δηλώσεις του κ. Σπίρτζη κατά την συζήτηση του ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις στη Βουλή, επισημαίνουμε τα εξής:
Ο κ. Χρ. Σπίρτζης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειου Τομέα Αττικής, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την εμπάθεια του προς τον κλάδο μας, συνέχισε την γνωστή τακτική του, δηλ να επιτίθεται σε όποιους βουλευτές έχουν το θάρρος να αγγίξουν κάποιο θέμα που αφορά στα συμφέροντα του ΤΕΕ, όπως ο Βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Μιχ. Κατρίνης, ο οποίος είπε το αυτονόητο, δηλαδή δεν μπορεί το ΤΕΕ να ελέγχει πειθαρχικά μη μέλη του!

Τον κ. Σπίρτζη δεν τον πτόησε το γεγονός ότι και οι δυο Εισηγητές του νομοσχεδίου, από την ΝΔ (Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χ. Μπουκώρος) και τον ΣΥΡΙΖΑ (Βουλευτής Ηρακλείου κ. Χ. Μαμουλάκης), καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές είχαν αντίθετη άποψη με αυτόν, αναφορικά με το θέμα της πειθαρχικής αρμοδιότητας του ΤΕΕ σε μη μέλη του.
Λίγο τον ενδιέφερε, αν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπήκε σε διαβούλευση και εισήχθη στο ν/σ σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση του σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν δικαστικές αποφάσεις μέσω νόμου.
Το αστείο είναι ότι ο κ. Σπίρτζης θεωρεί άσχετους όσους αναφέρονται σε θέματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ, λες και αυτός είναι σχετικός, με όσα ανεδαφικά και ψευδή ξεστόμιζε, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι :
• Ο «ιερός νόμος» που επικαλέστηκε δηλ το π.δ. της 27.11/14.12.1926 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με Πειθαρχικά Συμβούλια, ή ο,τιδήποτε άλλο.

• Και εμείς θεωρούμε εξίσου ιερό το Π.Δ.388/89, το οποίο καθιέρωσε τον τίτλο των Μηχανικών Τ.Ε.Ι., αλλά ο κ. Σπίρτζης εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παράνομους τίτλους (τεχνολόγοι κλπ. ).
• Όπως εξίσου ιερή είναι και η νομοθεσία για τα Α.Τ.Ε.Ι, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αρνείται την εφαρμογή τους όταν ήταν υπουργός !

Η ΕΕΤΕΜ δεν είναι ένα απλό σωματείο όπως ψευδώς την παρουσιάζει, αφού η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την ΕΕΤΕΜ σε πλήθος νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις ως τον επαγγελματικό φορέα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ, τους οποίους εκπροσωπεί και σε συλλογικά της όργανα, ως τον οικείο τους φορέα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.4233/2014 προβλέπεται : «..το ΤΕΕ επιτρέπεται να συμμετέχει από κοινού με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. και με φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπούς: α) τη σύνταξη κανονισμών και προδιαγραφών, τιμολογίων δημόσιων και ιδιωτικών έργων,…»
Αντίστοιχη διάταξη προβλέπεται και στο άρθρο 26 του ίδιου νόμου για την υπηρεσία μιας στάσης.
Είναι “επιλεκτική” μάλλον η μνήμη του κ. Σπίρτζη διότι “ξεχνάει” την νομοθεσία όταν δεν τον συμφέρει!
Σχετικά με την αναφορά του ότι για να δουλέψει κάποιος μηχανικός ΤΕΙ θα πρέπει να είναι στο ΤΕΕ και γι’αυτό θα πρέπει να ελέγχεται πειθαρχικά είναι επίσης ψέμα, αφού ως γνωστόν κανείς Μηχανικός ΤΕΙ δεν εγγράφεται ως μέλος στο ΤΕΕ.
Το ΤΕΕ εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του διαχειριστή των ηλεκτρονικών συστημάτων (πχ e-πολεοδομία) και την ανοχή και αδράνεια του ΥΠ.ΕΝ και παρανόμως ζητάει εκβιαστικά την εγγραφή στον κατάλογο για την απόκτηση κωδικών εισόδου και την είσπραξη συνδρομών όσων θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες!
Επισημαίνουμε ότι, όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Σπίρτζη περί ύπαρξης νομοθεσίας του 1926 που δίδει πειθαρχική αρμοδιότητα στο ΤΕΕ και για μη μέλη του, παρότι χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι ισχυρισμοί από το ΤΕΕ στις δικαστικές προσφυγές που έγιναν εκ μέρους μας, εντούτοις, τα δικαστήρια τις απέρριψαν και δικαίωσαν την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.!
Αναφορικά με την έλλειψη αρμοδιότητας των πειθαρχικών οργάνων του ΤΕΕ σε μη μέλη του, η ΕΕΤΕΜ κατά την συζήτηση του ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις, ενημέρωσε τους αρμόδιους Υπουργούς και τους Βουλευτές με στοιχεία και δικαστικές αποφάσεις.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από δημόσια έγγραφα, όπως του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Πολεοδομιών, κλπ
Φυσικά για την «βιομηχανία» αναθέσεων υπέρ του ΤΕΕ και μέσω αυτών την οικονομική ενίσχυση του για τις οποίες είχε φροντίσει και ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης όταν ήταν υπουργός, συνεχίστηκαν και στο ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις και “όλως τυχαίως” ο κ. Σπίρτζης απέφυγε να τοποθετηθεί στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού του λόγου. Δεν είπε τίποτα- τσιμουδιά !!
Όσον αφορά τον παλαιοκομματισμό, στον οποίο αναφέρθηκε, εύλογα αναρωτιέται κανείς, πόσο αντίθετος σε αυτόν είναι κάποιος ο οποίος :
α. επικαλείται νομοθεσία του 1926 δηλαδή σχεδόν 100 χρόνια πίσω !
β. προχώρησε σε μηνύσεις σε μια 15μελή Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, διότι, κατ αυτόν, το “αμάρτημα” της ήταν ότι απέστειλε εξώδικα (Ιούλιος 2012), προς το Υ.Π.Ε.Κ.Α, με τα οποία, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζητούσε να ελεγχθεί το Τ.Ε.Ε, για τις οδηγίες που είχε εκδώσει, και εργαλειοποιούσε το σύστημα «δήλωσης αυθαιρέτων» αποκλειστικά για τα συμφέροντα μηχανικών μελών του ΤΕΕ, Πρόεδρος του οποίου ήταν την εποχή εκείνη ο ίδιος! .
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επιτέλους να σέβεται την ελληνική νομοθεσία, το ελληνικό Κοινοβούλιο στο οποίο απευθύνεται και τους έλληνες πολίτες στους οποίους οφείλει να λέει μόνο την αλήθεια! Ακόμη και όταν δεν τον συμφέρει.
Ειδικότερα ως προς τον κλάδο των Μηχανικών τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης (ΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ), ας είναι πιο σεμνός, διότι από όποια πολιτική παράταξη κι αν πέρασε, είτε ως πρόεδρος του ΤΕΕ, αλλά και ως Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συστηματικά και με ιδιαίτερη εμμονή εμπόδισε την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της έκδοσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων σε αγαστή συνεργασία με τον νυν πρόεδρο του ΤΕΕ και τον τότε υπουργό Παιδείας και επίσης υπονόμευσε όσο μπορούσε και τον επαγγελματικό φορέα τους, την ΕΕΤΕΜ.
Το ψεύδος και η εμπάθεια όταν εκδηλώνονται από αιρετό πολιτικό πρόσωπο ούτε δικαιολογούνται ούτε επιτρέπονται !
Επειδή δε, αναφέρθηκε ο κ. Σπίρτζης, ότι ήταν Υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, θα θέλαμε να μάθουμε αν με τις απόψεις του συμφωνεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , καθώς και οι βουλευτές του κόμματος, στο οποίο ανήκει.

Πηγή: eetem.gr

Επισκέψεις: 123

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει