25 Απριλίου 2024

Ι. Κονταράτος: “Οι δασικοί χάρτες πρέπει να ολοκληρωθούν αλλά σωστά”.

Με αφορμή την συζήτηση για τους δασικούς χάρτες στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Ι. Κονταράτος που συμμετείχε στην συνεδρίαση, μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή, υπογραμμίζοντας τις θέσεις  του ΤΕΕ σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ο κ. Κονταράτος ξεκαθάρισε πως η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι και πολύ σημαντική διαδικασία, ωστόσο θα πρέπει να γίνει σωστά και  με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα για τους πολίτες.

Έχουν υποβληθεί 30 αντιρρήσεις και υπολογίζονται 10.000

Για το ζήτημα που ο ίδιος έθεσε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με την έκδοση νέων  οικοδομικών αδειών, σημείωσε πως το καλύτερο σενάριο για μια έκταση που αποτυπώνεται ως δασική στο χάρτη είναι να χαθεί πολύς χρόνος μέχρι να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή για να εξετάσει την ένσταση που θα υποβάλει ο ιδιοκτήτης.

Ο κ. Κονταράτος ανέφερε πως είναι σημαντικό να υπάρξουν στη Ζάκυνθο τουλάχιστον 3 Επιτροπές για την εξέταση των αντιρρήσεων, ενώ σημείωσε πως το Γραφείο για την εξυπηρέτηση του πολίτη που προβλέπεται να λειτουργήσει για τους Δασικούς Χάρτες στη Ζάκυνθο, θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί.

Άμεσα να λειτουργήσει γραφείο υποστήριξης όπως με το Κτηματολόγιο

«Από 15 Γενάρη το Δασαρχείο δεν εκδίδει πράξεις χαρακτηρισμού περί μη δασικής έκτασης και ισχύει ότι αποτυπώνεται  στο Χάρτη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν πρόκειται για εκτάσεις για τις οποίες πρέπει να γίνει είτε αντίρρηση, είτε πρόδηλο σφάλμα . Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί αυτό και μετά να έχουμε την έκδοση της άδειας» ανέφερε για το θέμα των οικοδομικών αδειών ο κ. Κονταράτος, σημειώνοντας πως η απάντηση που δόθηκε από το Δασάρχη κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  είναι πως υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης παραπάνω από μιας Επιτροπής  για την Εξέταση των Αντιρρήσεων ώστε  να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

Από τις 15/1 δεν εκδίδονται πράξεις από το Δασαρχείο για χαρακτηρισμούς μη δασικών εκτάσεων

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ  στάθηκε σε τρία ζητήματα σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. Το πρώτο αφορά το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί για τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις  και δεν επαρκεί για να ενημερωθούν οι πολίτες και να μπορέσουν να αντιδράσουν κατά περίπτωση.

«Αν και δεν πήραμε μια συγκεκριμένη δέσμευση, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου ανέφεραν πως υπάρχει ο μηχανισμός και η πρόβλεψη για να δοθούν οι παρατάσεις που απαιτούνται» ανέφερε.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τους δασωμένους αγρούς για το οποίο αναμένεται να δοθεί κάποια λύση από το Υπουργείο, ενώ το τρίτο ζήτημα αφορά τη δημιουργία ενός γραφείου ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών στο πρότυπο  που ήδη λειτουργεί  με το Κτηματολόγιο.

«Προβλέπεται η λειτουργία ενός τέτοιου γραφείου και μάλιστα υπάρχουν πόροι εξασφαλισμένοι από το Πράσινο Ταμείο.  Μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία με απευθείας ανάθεση.

Με τα σημερινά δεδομένα μπορεί όντως ο πολίτης να εξυπηρετεί από το Γραφείο Υποστήριξης του Δασαρχείου, αλλά πολύ σύντομα θα υπάρχει πλήθος αντιρρήσεων.

Έχουν υποβληθεί 30 αντιρρήσεις και υπολογίζονται 10.000. Ένα γραφείο μπορεί να  βοηθήσει και στην υποβολή των αντιρρήσεων και των πρόδηλων σφαλμάτων» τόνισε.

Τέλος ο κ. Κονταράτος υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησιακού για τις δασικές εκτάσεις και πως δεν υπάρχει φόβος να χαθούν από τα χέρια των σημερινών τους ιδιοκτητών, ενώ υποστήριξε πως είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες με την συνδρομή της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί.

«Είναι βασικό να ενημερωθεί ο κόσμος, να ξέρει τι πρέπει να κάνει μέχρι τις 13 Μαΐου που λήγει η προθεσμία και να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες. Σαν ΤΕΕ   είμαστε υπέρ της διαδικασίας, αλλά θέλουμε να γίνει σωστά η υλοποίηση και η εφαρμογή τους» υπογράμμισε.

 Πηγή: ermisnews.gr

Επισκέψεις: 65

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει