20 Απριλίου 2024

Πώς θα γίνουν οι κατεδαφίσεις fast track των επικίνδυνων κτιρίων.

Διαδικασίες fast track κατεδάφισης για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο σχέδιο νόμου για το Ελληνικό. Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται 7μελής Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) Η Επιτροπή θα δημιουργείται μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με απόφαση του Συντονιστή κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η Επιτροπή θα έχει αρμοδιότητες κατεδαφίσεων fast track για επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, για τα οποία υπάρχει σχετική εκτίμηση των υπηρεσιών Δόμησης και είναι:

  • προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων εκατό ετών ή βρίσκονται
  • κοντά σε μνημείο
  • εντός αρχαιολογικού χώρου
  • εντός ιστορικού τόπου,
  • εντός τόπου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ή
  • εντός Ζώνης Β’ προστασίας μνημείου

Πρακτικά η ρύθμιση αφορά σε χιλιάδες κτίσματα συναρμοδιότητας των δύο υπουργείων (Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) δεδομένου ότι περιλαμβάνει επικίνδυνα κτίσματα σε πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς και νησιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τροπολογίας, η Ειδική Επιτροπή θα προβαίνει σε αυτοψία και η έκθεση θα συντάσσεται αυθημερόν. Εντός τριών ημερών από τη διενέργεια της αυτοψίας θα συνεδριάζει και εάν το κτίριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός τριών ημερών από τη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται η κατεδάφισή του.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να αποφευχθεί η εξέταση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από πολλαπλές επιτροπές, συμβούλια και υπηρεσίες καθώς και η έκδοση αντιφατικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων που δημιουργεί καθυστερήσεις, θέτοντας εν τέλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. «Μεριμνούμε για τη δημόσια ασφάλεια επιταχύνοντας σημαντικά τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων που εγκυμονούν κινδύνους», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς. 

 Πηγή: ethnos.gr

Επισκέψεις: 86

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει