19 Απριλίου 2024

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τι προβλέπει ο νέος κύκλος για σπίτια και επιχειρήσεις.

«Κλειδώνει» ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο νέος κύκλος θα προκηρυχθεί στα τέλη του καλοκαιριού και θα έχει αναβαθμισμένα κριτήρια για σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, με επίκεντρο τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα:

  • Τον Απρίλιο ξεκινά η ένταξη των νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και εγκρίθηκαν
  • Στα τέλη του καλοκαιριού προκηρύσσεται το νέο «Εξοικονομώ» για σπίτια, με διαφοροποιημένα κριτήρια εξέτασης των αιτήσεων
  • Προχωρά το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, για το οποίο υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • Σχεδιάζεται πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων

Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος «τρέχει» ήδη από τις αρχές Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.

Τα δικαιολογητικά για υποβολή σε ηλεκτρονική μορφή

  • Στοιχεία ταυτότητας
  • Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης
  • Συμβόλαιο ιδιοκτησίας
  • Kτηματολόγιο
  • ENΦIA, E9
  • Eκκαθαριστικό E1, E2
  • ΔEH εκκαθαριστικός λογαριασμός με στοιχεία TAΠ
  • Χρειάζονται ακόμη: Άδεια, κάτοψη, τομή, διάγραμμα κάλυψης, τοπογραφικό, καθώς και ρύθμιση αυθαιρέτων

Νέα κριτήρια

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το νέο «Εξοικονομώ» θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια, που θα περιλαμβάνουν τον βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, τα εισοδηματικά κριτήρια κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες, θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τουριστικά καταλύματα

Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα, επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται σε επόμενη φάση να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Εξάλλου, για τα κτίρια του Δημοσίου, την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 375 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα».

Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Επισκέψεις: 158

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει