25 Απριλίου 2024

Να μη θεωρείται δασικό είδος ο ασπάλαθος, oι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τους δασικούς χάρτες.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς, στην παρέμβαση του για το δασικό χάρτη του Νομού Λασιθίου, είπε ότι για κάθε μεγάλο και απαραίτητο έργο, όπως το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο, γίνονται λάθη και εκδηλώνονται πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο. Το ΤΕΕ έχει την ευθύνη να εκθέσει τις θέσεις του σε τεχνοκρατική και ορθολογική βάση και από κει και πέρα ο καθένας κρίνει και διαμορφώνει άποψη. Η μελέτη του Δασικού Χάρτη αξιολογείται ως έργο «άνω του μετρίου», που μπορεί να βελτιωθεί και να φτάσει στην κύρωση, χωρίς καθυστέρηση, όπως είπε, τονίζοντας ότι είναι εργαλείο του κράτους για την οργάνωση του εξωαστικού χώρου και το χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και πρωτίστως για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο κ. Χωραφάς επεσήμανε ότι αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος επαναπροσδιορίσει, με τροποποίηση του νομικού πλαισίου, τον ορισμό του ασπάλαθου (που συναντάται ευρέως στην Κρήτη) ως δασικού είδους, με βάση το οποίο χαρακτηρίζονται ανάλογα με το ποσοστό κάλυψης με το φυτό αυτό εκτάσεις από χορτολιβαδικές έως και δασικές. Αν τροποποιηθεί, αυτό θα συμβάλει στην αλλαγή χαρακτηρισμού πολλών εκτάσεων στο νησί, είπε.

Μπορεί ο δασικός χάρτης, όπως υποστηρίζει μια πλευρά, άμεσα να μην καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης, ακόμη και αν αυτή εμφανίζεται χαρακτηρισμένη δασική, αλλά, σίγουρα, δίνει την ένδειξη γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν, είπε χαρακτηριστικά, αφού ο δασικός χάρτης είναι άρρητα δεμένος με το Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά εκεί θα κριθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ κωδικοποίησε τις προτάσεις που θα καταθέσει για τη βελτίωση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί με τον αναρτημένο δασικό χάρτη και την αποστέλλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στη Διεύθυνση Δασών Κρήτης, στο ΓΕΩΤΕΕ κλπ. Προτείνει:

* Άμεση έκδοση οδηγίας προς τις ΥΔΟΜ, Δασικές Υπηρεσίες και Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Ελλάδος για την αυτόματη κύρωση των μη δασικών τμημάτων (ΑΑ και ΠΑ) του αναρτημένου δασικού χάρτη για την διευκόλυνση των συναλλαγών( μεταβιβάσεις – οικοδομικές άδειες).

* Άμεση έκδοση οδηγίας προς τις Δασικές Υπηρεσίες και κυρίως το Κτηματολόγιο για επιβεβαίωση του διαφορετικού νομικού καθεστώτος που διέπει το τεκμήριο του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη.

* Μείωση των παραβόλων στο μισό με θεσμοθέτηση επιστροφής όταν διαπιστώνεται σφάλμα που διορθώνεται.

* Διαχωρισμός και επίσπευση της διαδικασίας των πρόδηλων σφαλμάτων από τις λοιπές ενστάσεις με δυναμική επικαιροποίηση του δασικού χάρτη (π.χ. τα πρόδηλα εξετάζονται από τις δασικές υπηρεσίες και εφόσον γίνονται αποδεκτά, να επικυρώνονται από το Συντονιστή/Συντονίστρια της οικείας Αποκεντρωμένης- και όχι να αναμένουν για να επικυρωθούν από τις Επιτροπές-ΕΠΕΑ , όπως ισχύει τώρα). Όσα απορριφθούν προφανώς να παραπέμπονται στις επιτροπές ενστάσεων. Για τις ενστάσεις παράταση δύο μηνών.

* Να επιδιωχθεί τροποποίηση του νόμου για τους δασωθέντες αγρούς, που να ευνοεί τον αποχαρακτηρισμό τους σε σχέση με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Ειδική αναφορά να γίνει στον ασπάλαθο (σήμερα θεσμοθετημένο δασικό είδος) με διαβάθμιση του καθεστώτος προστασίας ανάλογα με τη μορφολογία και τη φυτοκοινωνία. Με αυτό τον τρόπο, θα επιλυθούν ζητήματα σχετικά με τους δασωμένους αγρούς, τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

* Να γίνει ομαδοποίηση των ενστάσεων κατά τοπικές κοινότητες, ώστε να προκύψει ομοιομορφία στο αποτέλεσμα.

* Να διορθωθούν αυτεπάγγελτα το «πράσινο» κύριο οδικό δίκτυο και οι επιμήκεις λεπτές λωρίδες πρασίνου μεταξύ παραθαλάσσιων γεωργικών εκτάσεων και θάλασσας, που προκαλούν το κοινό αίσθημα και αδικούν τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που κοπίασαν για το αποτέλεσμα αυτό.

Τέλος, να τονίσουμε ξανά την ανάγκη κύρωσης των δασικών χαρτών με αναμφισβήτητα οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, τη χωροταξία και την επενδυσιμότητα της χώρας.

Πηγή: anatolh.com

Επισκέψεις: 128

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει