18 Απριλίου 2024

Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “τα Κάστρα της Βιομηχανίας” διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Τη διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής με θέμα “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας – Αποκατάσταση, Επανένταξη, Αξιοποίηση”, ανακοινώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, καλώντας ταυτόχρονα τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να συμμετέχουν με ανακοινώσεις και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του. Όπως επισημαίνεται στη 1η Ανακοίνωση, το συνέδριο θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2022, σε ακριβείς ημερομηνίες και χώρο που θα γνωστοποιηθούν εγκαίρως, με στόχο να αναδείξει τη σημασία της βιομηχανικής κληρονομιάς, ως αναπόσπαστου μέρους του αστικού πολιτισμικού τοπίου.

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο αποσκοπεί να ανοίξει έναν παραγωγικό διάλογο με αντικείμενο την καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση σημαντικών ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων – που σήμερα αποτελούν στοιχεία μνήμης – και εν συνεχεία την αναζήτηση συνεργειών και μεθόδων για τη χρήση και επανένταξη αυτών των κτιριακών συγκροτημάτων στην καθημερινότητά μας.

Η θεματολογία του συνεδρίου διαιρείται σε 4 άξονες:

  • Καταγραφή και αξιολόγηση των άυλων και υλικών τεκμηρίων της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.
  • Διαχείριση της αρχιτεκτονικής  βιομηχανικής κληρονομιάς
  • Αποκατάσταση, επανάχρηση και επανένταξη κτιρίων στο σύγχρονο πλαίσιο (case studies)
  • Eκπαίδευση και κοινωνική ευαισθητοποίηση

Οι εισηγήσεις στο συνέδριο θα είναι πρωτότυπες, θεωρητικές και εφαρμοσμένες, και θα κριθούν ως περιλήψεις και πλήρη κείμενα από δύο κριτές, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής. Το συνέδριο θα λήξει με διατύπωση πορισμάτων από το σώμα των συνέδρων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει αναλάβει 10μελής Οργανωτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΜΕ Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί Επιστημονική Επιτροπή με τη συμμετοχή 46 διακεκριμένων επιστημόνων και Πρόεδρο τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Νομικό.

Στην 1η Ανακοίνωση για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αναφέρεται ως προθεσμία υποβολής περιλήψεων από τους ενδιαφερόμενους προς συμμετοχή, η 30η Μαΐου, ενώ περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά τις κρίσιμες ημερομηνίες, τη θεματολογία, τα μέλη των επιτροπών και τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Οργανωτική Επιτροπή στα τηλέφωνα 2310883121 / 2310228320 και στο e-mail: castlesofindustry@gmail.com, καθώς και να επισκέπτονται τον ιστότοπο του συνεδρίου, www.castlesofindustry.com, που ήδη έχει αρχίσει να “ενημερώνεται” και θα εμπλουτίζεται όσο θα προχωρά η προετοιμασία του συνεδρίου.

Επισκέψεις: 98

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει