23 Απριλίου 2024

Πρεμιέρα για τα έργα ψηφιοποίησης αρχείων του Δημοσίου.

Του Κώστα Κετσιετζή

Στα έργα της ψηφιοποίησης των αρχείων των οργανισμών του Δημοσίου στρέφεται το ενδιαφέρον των εταιρειών πληροφορικής αλλά και των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, καθώς το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν στον αέρα μεγάλοι διαγωνισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα  από την κυβέρνηση έχουν προϋπολογιστεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης περί τα 565 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση έργων ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους που θα αφορούν διάφορους τομείς, όπως οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο, η Δικαιοσύνη και ο ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για έργα αυτού του είδους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύντομα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση του αρχείου αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ,

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, που αναμένεται να επιταχύνει την κύρωση των δασικών χαρτών αλλά και σημαντικές επενδύσεις, τώρα και στο μέλλον. Και αυτό διότι το εν λόγω αρχείο περιλαμβάνει περίπου 380.000 αεροφωτογραφίες όλης της Επικράτειας από το 1938, οι οποίες αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια το έδαφος, την τοποθεσία του κάθε κτίσματος αλλά και τις διαχρονικές αλλαγές.

Έτσι οι αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού αξιοποιούνται για μια σειρά από πράξεις όπως: υποβολή αντιρρήσεων στους αναρτημένους προσωρινούς δασικούς χάρτες, τακτοποίηση/νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, οριοθέτηση ιδιωτικών εκτάσεων, εφαρμογή παραχωρήσεων, δικαστικές διεκδικήσεις λόγω καταπατήσεων, καθορισμό οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας κλπ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η διάσωση του αρχείου η μετατροπή των διαθέσιμων αναλογικών αεροφωτογραφιών σε ψηφιακή μορφή, η αρχειοθέτηση και καταλογοποίησή τους, καθώς και η δημιουργία μεταδεδομένων για την ανάπτυξη και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Το μεγάλο στοίχημα έρχεται πιθανότατα εντός του Απριλίου και αφορά στο έργο της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας. Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης τα τρία έτη και ο προϋπολογισμός του αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν.

Η αρχική πρόβλεψη είναι το έργο να προχωρήσει με τη διαδικασία της Συμφωνίας – Πλαίσιο όπου τέσσερις ανάδοχοι του διαγωνισμού θα κληθούν να υπογράψουν εκτελεστικές συμβάσεις για κάθε τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό εξετάζουν τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, εγχώριες εταιρείες πληροφορικής, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί.

kostaskets@capital.gr 

Επισκέψεις: 61

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει