18 Απριλίου 2024

Στο 1 δισ. ευρώ εκτιμάται το όφελος από την αξιοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ.

Άνω το ενός δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι σε βάθος 30ετίας το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον χώρου του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ με τη μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών 9 υπουργείων.

Η έγκριση του έργου, αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου από τη από τη διυπουργική επιτροπή και αρχές του 2022 προγραμματίζεται να γίνει ο διαγωνισμός με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από το 1 και πλέον δισ. ευρώ του δημοσιονομικού οφέλους, ποσό, τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση λειτουργικού κόστους, τα 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου που απελευθερώνονται και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.

Σήμερα οι κεντρικές υπηρεσίες των 9 υπουργείων στεγάζονται σε 127 κτήρια – εκ των οποίων τα 20 δημόσια και 107 ιδιωτικά- στο λεκανοπέδιο και τα μισθώματα που καταβάλλονται ετησίως με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες ξεπερνούν τα 33 εκατ. ευρώ. Μόνο για το υπουργείο Οικονομικών η ετήσια δαπάνη για τη στέγαση των υπηρεσιών του στο λεκανοπέδιο Αττικής ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Το έργο, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του, προσδιορίζεται στα πέντε έτη και εντός του 2026 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών των 9 υπουργείων, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου που θα απελευθερωθούν.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, υπάρχει μια προσέγγιση για το ύψος του, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι ανακοινώσιμο καθώς θα οριστικοποιηθεί από μελέτη ανεξάρτητων εκτιμητών.

Πηγή: euro2day.gr

Επισκέψεις: 35

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει