25 Απριλίου 2024

Μεταρρυθμιστικές δασικές περιοχές…. “αναπτυξιακού χαρακτήρα”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μία κρίση… όχι μόνο υγειονομική, ούτε οικονομική αλλά μία κατάσταση για γερά νεύρα είναι αυτή που ζούμε το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τους Δασικούς χάρτες.

Και μπορεί κάποιοι να έχουν πάρει αψήφιστα το συγκεκριμένο θέμα η αλήθεια όμως είναι διαφορετική με πολλές πτυχές και επιπτώσεις σε όλα πλέον τα επίπεδα…

Και σίγουρα τόσο οι περιοδείες του Υπουργικού κλιμακίου του ΥΠΕΝ σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πχ Κρήτη (και όχι και Κέρκυρα και απορώ) όσο και η παράταση των έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών αλλά και η μείωση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων κατά 50% δεν βοήθησαν… στάχτη στα μάτια έριξαν θα έλεγα εγώ…

Και ας τα δούμε λίγο από την αρχή…

Οικόπεδα, καλλιέργειες, κατοικίες, δρόμοι, ακόμη και λιμάνια αλλά και παραλιακές εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές ή αναδασωτέες, προκαλώντας κύμα σφοδρών αντιδράσεων.

Τι προέκυψε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών; Αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων της χώρας σε σχέση με τους χάρτες του 1945 και πολλαπλασιασμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους αναθεωρημένους δασικούς χάρτες, σε σύνολο πάνω από 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων της χώρας, οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 2.774.456 στρέμματα, ενώ στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε σχέση με το 1945 έχουν προστεθεί στους χάρτες 944.000 στρέμματα.

Σημαντικό είναι και το θέμα που έχει προκύψει με εκτάσεις που αγοράστηκαν από επενδυτές για την αξιοποίηση τους και βρέθηκαν ξαφνικά αυτές να είναι… δασικές.

Η επίλυση του θέματος και τα περιθώρια για τους ιδιοκτήτες είναι στενά, καθώς όσων η περιουσία τους εμφανίζεται ως δασική θα πρέπει να προχωρήσουν σε υποβολή αντίρρησης για κάθε μία ιδιοκτησία και να καταβάλλουν το τέλος (πληρώνεται σε τράπεζα), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης.

Πολίτες vs Υπαλλήλων!

Και μπορεί ο κ. Σκρέκας να δήλωσε πρόσφατα ότι: “Θα διορθώσουμε τα σφάλματα χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς κόστος, με εσωτερική διαδικασία, για αυτό εξετάζουμε ξανά τους χάρτες και βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα σφάλματα», η αλήθεια ‘όμως είναι ότι η κατάσταση ξέφυγε.

Αναφέρομαι στα περιστατικά επιθέσεων στην Κρήτη και στην Καλαμάτα. Ο σύλλογος των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες υποστηρίζει ότι οι δασικοί υπάλληλοι έχουν το τελευταίο διάστημα στοχοποιηθεί, παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν για την αναθεώρηση και ανάρτηση του συνόλου των δασικών χαρτών της χώρας

Από την μία πλευρά έχουμε τους υπάλληλους που απλά τηρούν τους νόμους, προσπαθώντας να κάνουν την δουλειά τους από την άλλη έχουμε τους πολίτες που είδαν να «χάνουν» την περιούσια τους από την μία στιγμή στην άλλη.

Όσο για εμάς, τους μηχανικούς ;

 Οι περισσότεροι σιωπούν (σκεπτόμενοι ότι ενδεχομένως θα υπάρξει κινητικότητα και δουλειά με όλες αυτές τις διαδικασίες), ξεχνάμε όμως ότι σίγουρα όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον, όταν πολλές περιπτώσεις θα «χαρακτηριστούν» ως δασικές (δηλαδή και μη οικοδομήσιμες) και εκεί πάλι θα αναρωτιόμαστε τί φταίει που δεν υπάρχει εργασία.

Αυτό βέβαια δε είναι το πάν, ακόμα περισσότερο, το έχω ήδη αναφέρει στο παρελθόν, όταν στοχευμένα η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ρόλο (διαδικαστικού χαρακτήρα) σε εμάς τους μηχανικούς (δίνοντας για παράδειγμα την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων των δασικών περιοχών) ενώ την ίδια στιγμή σου στερεί σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη έκφραση και δημιουργία νέων μελετών και υποψήφιων έργων (αφού ελαχιστοποιείται η οικοδομησιμότητα των γεωτεμαχίων (κατάργηση όρων δόμησης για περιοχές εκτός σχεδίου, αύξηση περιοχών ως Δασικές, κoκ) .

Η Κυβέρνηση πάντως είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους τιμωριτικές τακτικές να φέρνει αντιμέτωπους τους πολίτες (τρανταχτό παράδειγμα το πρόγραμμα Εξοικονομώ όπου οι Μηχανικοί δεχτήκαμε τις αντιδράσεις όλων των πελατών χωρίς να φταίμε).

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΣτΕ.

Το τι μέλλει γενέσθαι για την επίλυση του προβλήματος, θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Εκτιμάται ότι αν η προσφυγή γίνει εν μέρει ή στο σύνολο της δεκτή επέρχονται νέες ανατροπές και θα απαιτηθούν γενικότερες νομοθετικές προσαρμογές και αναθεωρήσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες, είναι εκείνη που θα κρίνει τις εξελίξεις.

Ομόφωνη γνωμοδότηση ΤΣΔ για τις εκτάσεις με φρύγανα και ασπάλαθους.

Τουλάχιστον την Παρασκευή είδαμε με ενδιαφέρον την γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβούλιου Δασών (ΤΣΔ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.

Βάσει της ομόφωνης γνωμοδότησης οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές.

Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

Μέχρι την επίτευξη όλων των ανωτέρων σίγουρα θα πρέπει να δούμε εκσυγχρονισμό και καταγραφή όλης της βάσης δεδομένων των χωρικών περιοχών αλλά και την ψηφιοποίηση αυτών σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πολίτης ώστε να του διευκολύνει την διαδικασία.

Με σωστή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την αδιαμφισβήτητη πρόθεση για ίση μεταχείριση και ανάλογη αντιμετώπιση των πολιτών αλλά κυρίως την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ποιότητας ζωής, πετυχαίνεις τον δύσκολο στόχο, εν μέσω πανδημίας, που δεν είναι άλλος από τον Αναπτυξιακό.

Επισκέψεις: 757

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει