24 Απριλίου 2024

Μία και… αναμενόμενη προσφορά για τον «Ψηφιακό Χάρτη» των 60 εκατ.

Η κοινοπραξία ΟΤΕ – Intrasoft κατέθεσε τη μοναδική προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΕΕ, αλλά η διαδικασία «πάγωσε» από ένσταση. Γιατί έμειναν πίσω τα μεγάλα τεχνολογικά έργα του Δημοσίου.

Οι συνεχείς εμπλοκές στον μεγάλο διαγωνισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για τον «Ψηφιακό Χάρτη», ύψους κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, δείχνουν γιατί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθυστερεί συνεχώς την προώθηση των σημαντικών διαγωνισμών για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου.

Στον διαγωνισμό για τον «Ψηφιακό Χάρτη» κατατέθηκε, όπως είχε προβλέψει εδώ και αρκετούς μήνες το Business Daily, μία και μοναδική προσφορά, από την κοινοπραξία OTE – Intrasoft. Ακολούθησε νέα προσφυγή από γραφεία μελετών που θεωρούν πως κακώς το έργο προκηρύχθηκε ως τεχνολογικό, ενώ έπρεπε να απευθύνεται σε συμβούλους μηχανικούς! Τώρα η προσφορά της κοινοπραξίας έχει μείνει στο συρτάρι μέχρι να κριθεί η προσφυγή.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τεχνολογίας, ακριβώς αυτή τη διαπάλη συμφερόντων θέλουν να αποφύγουν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Για να μη δυσαρεστηθεί κανείς, αναβάλλονται συνεχώς οι μεγάλοι διαγωνισμοί του Δημοσίου», λέει η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά υποστηρίζει, όμως, πως το υπουργείο είχε ούτως ή άλλως σημαντική δουλειά να κάνει – όπως δείχνουν και οι απανωτές επιτυχίες με την παρουσίαση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών – με τη διασύνδεση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων.

«Με απλές κινήσεις και με πολύ χαμηλό κόστος έχουν γίνει μέσα σε ενάμιση χρόνο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση όσα δεν έγιναν τα τελευταία δέκα», επισημαίνουν στελέχη που θεωρούν πως καλώς ο Κυρ. Πιερρακάκης επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των υφιστάμενων τεχνολογικών δομών του Δημοσίου που έμεναν στα αζήτητα.

«Τα μερεμέτια τελειώνουν και τώρα πρέπει να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που θα αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνουν πολίτες και επιχειρήσεις», επιμένουν παράγοντες της αγοράς τεχνολογίας. Όπως εξηγούν, σχεδόν κανένας μεγάλος διαγωνισμός δεν προχώρησε την τελευταία διετία, ενώ από την αρχή του έτους υπάρχουν συνεχείς αναβολές σε διαγωνισμούς με άλλοθι την πανδημία.

Από το υπουργείο απαντούν πως «δεν πρόκειται για καθυστερήσεις, αλλά για απαραίτητες αναβολές, αφού αυτή την περίοδο στήνεται ο μηχανισμός που θα αναλάβει να προχωρήσει τα μεγάλα έργα, από τις ψηφιοποιήσεις εγγράφων μέχρι τα νέα τεχνολογικά συστήματα σε υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, κ.α.».

Η αγορά δείχνει να βιάζεται ώστε να προχωρήσουν τα έργα, αλλά την ίδια στιγμή οι επικεφαλής ισχυρών ομίλων του κλάδου βάζουν στο τραπέζι και το θέμα της έλλειψης του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου μεταξύ ομίλων όπως ο ΟΤΕ, η Intrasoft, η Unisystems, η Vodafone, η Wind καθώς και των τεσσάρων εταιρειών συμβούλων – ελεγκτών (PwC, EY, Deloitte και KPMG) για τη στελέχωση των τμημάτων που θα ασχοληθούν με τα μεγάλα τεχνολογικά έργα στο Δημόσιο. Ήδη οι μισθοί για μεσαία, έμπειρα στελέχη έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι ελλείψεις σε προγραμματιστές και άλλες ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης, λένε στην αγορά, όταν αρχίσει η υλοποίηση κάποιων έργων.

Πηγή: businessdaily.gr

Επισκέψεις: 32

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει