17 Απριλίου 2024

Πρόσβαση στο Κτηματολόγιο – Μεγάλη νίκη στην μάχη του αυτονόητου.

Πρόσβαση στο Κτηματολόγιο

Μεγάλη νίκη στην μάχη του αυτονόητου

Μετά από αναμονή αρκετών χρόνων επιτεύχθη μια νίκη στην μάχη του αυτονόητου.

Μια νίκη που δεν ήταν εύκολη και αλλάζει την καθημερινότητα των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και όχι μόνο.

Η πρόσβαση στα αρχεία που τηρεί το Κτηματολόγιο, το μεγαλύτερο μεγάλο έργο, έπρεπε, και τελικά επιτεύχθη, να είναι ελεύθερη και δωρεάν για τους επαγγελματίες που πίστεψαν στο έργο αυτό, έβαλαν πλάτη στην σύνταξη του και συνεχώς το ενημερώνουν.

Ελεύθερη και δωρεάν είναι όμως και για τους πολίτες, ώστε να μπορούν να δουν τα στοιχεια  των ιδιοκτησιών τους. Ένα έργο που χρηματοδότησαν οι πολίτες είναι πλέον ανοικτό και επιστρέφει στην κοινωνία.

Ναι, πλέον μπορούμε να μιλάμε για Ανοικτό Κτηματολόγιο, ένα Κτηματολόγιο με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Για την σημαντική αυτή εξέλιξη, η διαδρομή τα τελευταία 2 χρόνια δεν ήταν εύκολη. Δεν έγινε με αυτόματο πιλότο. Χρειάστηκε ο αποκλεισμός της πρόσβασης των συναδέλφων από τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία λόγω της πανδημίας, η αποστολή επιστολής του ΠΣΔΑΤΜ, η αγαστή συνεργασία με το ΤΕΕ για το θέμα, όπου τελικά με τις κατάλληλες ενέργειες προέκυψε η ανάλογη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το θέμα, σύμφωνη με την επιχειρηματολογία που είχε αναπτυχθεί.

Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις και συνεχή επικοινωνία, η κατάληξη ήταν η έκδοση της ΚΥΑ για την πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία που διατηρούνται στο Κτηματολόγιο.

Σε όλη αυτή την διαδρομή, χρειάστηκε να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι και η κατάλληλη πολιτική οξύνοια και τόλμη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ονοματεπώνυμο και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε.

Είναι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, με την άψογη συνεργασία που είχαμε και την επιμονή του για το αυτονόητο.

Είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ και πρώην Πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ, Γιάννης Μαχίκας, που συνέβαλε κομβικά με τις γνώσεις του και τις παρεμβάσεις του.

Είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, που είχε τον συντονισμό για το ζήτημα αυτό, εμπιστεύτηκε το ΤΕΕ και τον ΠΣΔΑΤΜ για το κοινό πνεύμα και τις κοινές αντιλήψεις για το ζήτημα αυτό.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε όσους ενεπλάκησαν, αλλά και την πολιτική τόλμη και οξύνοια που επέδειξαν. Καλώς ή κακώς, αυτό έλειπε τόσα χρόνια.

Οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που στηρίζουν και εμπιστεύονται την διοίκηση του ΠΣΔΑΤΜ.

Σε αυτή την χώρα, τα αυτονόητα μπορούν να γίνουν πράξη, μακριά από στείρες συντεχνιακές λογικές και παρασιτικές συμπεριφορές. Αυτό αποδεικνύει η έκδοση αυτής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που μετατρέπει το Κτηματολόγιο σε Ανοικτό Κτηματολόγιο με δωρεάν πρόσβαση σε όλους, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει ποιοτικά όλη την λειτουργία του.

Πηγή: psdatm.gr

Επισκέψεις: 62

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει