2 Ιουνίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Μία στις έξι πληττόμενες επιχειρήσεις (15%) επιχορηγούνται από την ΠΙΝ.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στους φόβους και στις ενστάσεις μας για το πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω Covid – 19, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ως προς την αρχιτεκτονική των όρων και των προϋποθέσεων της προκήρυξης, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.   Η ανακοίνωση                

Με γενικό ποσοστό που μετά βίας αγγίζει το 15% ένταξης,  δηλαδή 1 στις 6 επιχειρήσεις, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στις στατιστικές διαπιστώσεις. Στην κατηγορία Α (Μεταποίηση), όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη απορροφητικότητα, εντάχθηκε το 71% των αιτούντων επιχειρήσεων Στην κατηγορία Β (Εμπόριο – Υπηρεσίες), εντάχθηκε το 16% των αιτούντων επιχειρήσεων, ενώ δραματικότερη είναι η κατάσταση στην Κατηγορία Γ (Τουρισμός – Εστίαση) όπου κατάφεραν να ενταχθούν στη χρηματοδότηση σχεδόν μόλις 1 επιχείρηση στις 10. Ποσοστό που δε ξεπερνά το 11%… Δραματική ήταν όμως και η χρονική καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων.

Το πρόγραμμα έπρεπε να κλείσει 31/12/2020 και να καταβάλει την αναγκαία επιδότησή έως 31/03/2021. Αντ΄ αυτού έκλεισε με 3,5 μήνες καθυστέρηση, στις 16/04/2021 με προοπτική καταβολής στην καλύτερη περίπτωση τέλη Μαΐου, αν και πολύ αμφιβάλουμε και για αυτό. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των επιλαχόντων επιχειρήσεων δικαιωθήκαμε πλήρως ότι η αρχιτεκτονική του προγράμματος με τα κριτήρια και τις ποσοστώσεις ήταν λάθος με αποτέλεσμα η κατηγορία μεταποίησης με μόλις 18, 5 μόρια να χρηματοδοτηθεί ενώ η κατηγορία “Τουρισμός – Εστίαση” εκτοξεύτηκε στα 75,19 μόρια και το “Εμπόριο – Υπηρεσίες” στα 66,9 μόρια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Η πρότασή μας για το νέο κονδύλι των 16 εκατ. λαμβάνοντας ως δεδομένη (στην περίπτωση που αυτή είναι ορθή) την άποψη της διαχειριστικής αρχής ότι δε μπορούν να αλλάξουν οι όροι και οι ποσοστώσεις του υπάρχοντος προγράμματος, είναι η αναγκαία και  άμεση δημιουργία νέου προγράμματος εξαιρώντας τον κλάδο της μεταποίησης που έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό – τα 2/3 της νέας χρηματοδότησης να πάνε στην κατηγορία Γ (τουρισμός εστίαση που στο υπάρχον πρόγραμμα είχαν πολύ υψηλές βάσεις) και το 1/3 στην κατηγορία Β (εμπόριο και υπηρεσίες) Βασικό στοιχείο, θεωρούμε, είναι να μεταφερθούν οι αιτήσεις των εξαιρούμενων επιχειρήσεωνλόγω εξάντλησης των πόρων, στο νέο πρόγραμμα ώστε να μην υπάρξει και νέα οικονομική επιβάρυνση των επαγγελματιών με νέες αιτήσεις. Κλείνοντας, θυμίζουμε στην περιφερειακή αρχή ότι εισερχόμαστε σε μια αμφίβολη τουριστική περίοδο με τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες των επιχειρηματιών σε δεινή οικονομική θέση. Η αμεσότητα και ευελιξία ενός νέου προγράμματος, τόσο τα οικονομικά του όσο και τα χρονικά του κριτήρια, θα αναχαιτίσουν ενδεχόμενα μπαράζ λουκέτων που θα αντιμετωπίσουμε στην Κέρκυρα. Είναι επιτακτική δε η ανάγκη για χρησιμοποίηση και περαιτέρω προγραμμάτων  ενίσχυσης και γενναιότερη, εκτεταμένη αξιοποίηση πόρων με το χαρακτήρα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ώστε να μην επιβαρυνθεί εν νέου το ήδη επιβαρυμένο δανειακό φορτίο των επαγγελματιών.

Επισκέψεις: 12

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει