25 Απριλίου 2024

Επιθυμεί, αλλά αδυνατεί να ανακαινίσει το ακίνητό του το 65% των ιδιοκτητών.

Στην κορυφή της λίστας των ιδιοκτητών κατοικιών βρίσκεται η ανάγκη ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης της περιουσίας τους. Σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΠΟΜΙΔΑ, το 86% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι σημαντικό να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους. Ωστόσο, το 65% δηλώνει ότι αδυνατεί να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, λόγω έλλειψης της σχετικής οικονομικής δυνατότητας. Στην έρευνα συμμετείχαν 728 ιδιοκτήτες, εκ των οποίων το 55,63% ιδιοχρησιμοποιούν την κατοικία τους, το 42,03% είναι εκμισθωτές και οι υπόλοιποι ήταν διαχειριστές, ή απλοί χρήστες των κατοικιών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 72% δήλωσε ότι διαθέτουν από ένα μέχρι πέντε ακίνητα.

Οι λόγοι που ωθούν τους ιδιοκτήτες προς την ανακαίνιση αποσκοπούν στην αύξηση της μισθωτικής ή εμπορικής αξίας του ακινήτου (71,7%), να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας (71,24%), να βοηθήσουν το περιβάλλον (58%) και να ζήσουν πιο άνετα (51,14%). Πριν από την πανδημία, το 66% σχεδίαζε να αντικαταστήσει τα παράθυρα, το 61,4% να ανακαινίσει τη μόνωση, το 56,6% να αντικαταστήσει θερμικές εγκαταστάσεις και το 36,3% να ανακαινίσει την πρόσοψη του κτιρίου.

Ωστόσο, όπως ήταν φυσιολογικό, η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και τους ιδιοκτήτες, με το 67,4% να αναφέρει ότι η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά τους για την ανακαίνιση της κατοικίας τους. Μεταξύ αυτών, το 65% ανέλαβε την ανακαίνιση, το 24% την εγκατέλειψε πλήρως ως ιδέα, ενώ το 19% περιόρισε τον προϋπολογισμό που θα διαθέσει για την ανακαίνιση. Μεταξύ άλλων, διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που υπολογίζουν να δαπανήσουν λιγότερα από 5.000 ευρώ, ενώ σημαντική μείωση είχε και το ποσοστό όσων ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν μεταξύ 5.000 και 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η οικονομική δυσπραγία αποτελεί το πλέον βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες για την ανακαίνιση του ακινήτου τους, ως απαραίτητα κίνητρα κρίνονται, η επιδότηση των ανακαινίσεων, η έκπτωση στον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η έκπτωση και οι φοροαπαλλαγές στον φόρο εισοδήματος και η μείωση του ΦΠΑ. Πέραν των οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα ακόμα βασικό κίνητρο που χρειάζονται οι ερωτηθέντες ιδιοκτήτες για να αποφασίσουν να ανακαινίσουν το ακίνητό τους, είναι η ύπαρξη επαγγελματικών και τεχνικών συμβουλών και απλουστευμένες λύσεις, όπως τα One-Stop-Shops (OSS), δηλαδή η παροχή συγκεντρωμένων επαγγελματικών υπηρεσιών με συμβουλευτικό ρόλο, ώστε να διευκολύνουν το έργο των ιδιοκτητών.

Η έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), της οποίας είναι μέλος και η ελληνική ομοσπονδία, προκειμένου να εκτιμήσει την ικανότητα και την προθυμία των Ευρωπαίων ιδιοκτητών ακινήτων να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους, είτε πρόκειται για ιδιοκατοικούμενες είτε για ενοικιαζόμενες από εκμισθωτές που διαθέτουν μία ή περισσότερες κατοικίες στην αγορά για εκμίσθωση. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος TripleA-Reno που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., καθώς θα τροφοδοτήσει το έργο και τα προγράμματα της UIPI για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος.

Επισκέψεις: 31

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει