20 Απριλίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

          Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και να απλοποιήσει τη διαδικασία και το χρόνο έκδοσης των συντάξεων εκχωρεί την αρμοδιότητα της έκδοσης των συντάξεων σε πιστοποιημένα, όπως ισχυρίζεται, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία. Αφού απαξίωσαν διαχρονικά και μεθοδευμένα πλήρως τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οδήγησαν στη διάλυση λόγω ενοποίησης, τους στέρησαν μέσα και προσωπικό, τους υφάρπαξαν τα αποθεματικά, τώρα ετοιμάζονται να ρίξουν τη χαριστική βολή. Μήπως το ίδιο δεν έκαναν και σε όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης; Μήπως δεν το ζούμε και εμείς καθημερινά με τις Τεχνικές Υπηρεσίες (απαξίωση, πολυνομία, υποστελέχωση, ιδιωτικοποίηση);

          Με την τροπολογία Χατζηδάκη για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι που θα απευθύνονται στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας θα επιβαρύνονται μέρος του κόστους, για την διεκπεραίωσή της, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου τους! Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που πλήρωσαν μια ζωή στα ασφαλιστικά τους ταμεία, θα ξαναπληρώνουν για την επίσπευση της έκδοσης της σύνταξής τους. Και αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν; Και αυτοί που δεν θέλουν να γίνουν συνυπεύθυνοι στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και στην πριμοδότηση των ιδιωτών; Θα έχουμε δηλαδή δύο κατηγορίες ασφαλισμένων; Αυτούς που πληρώνουν και θα έχουν προτεραιότητα, ενώ οι άλλοι θα μπαίνουν στην ατελείωτη λίστα αναμονής;

          Βέβαια η τελική ευθύνη έκδοσης της διοικητικής πράξης της συνταξιοδότησης θα παραμένει στους Υπαλλήλους. Ο ιδιώτης δικηγόρος ή λογιστής θα αποφασίζει τι χρόνο ασφάλισης έχει κάθε υποψήφιος συνταξιούχος και ο ΕΦΚΑ θα υπολογίζει  το ύψος της σύνταξης που θα παίρνει, με βάση τα στοιχεία που θα καταθέτουν οι “πιστοποιημένοι”. Αν δεν προλάβουν μέσα σε 30 μέρες οι εργαζόμενοι να ελέγξουν τις “αποφάσεις” των ιδιωτών, θα αποτελούν εκτελεστή διοικητική πράξη. Και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 5%. Η ευθύνη θα συνεχίσει να βαρύνει δηλαδή τους Υπαλλήλους οι οποίοι ή θα αναγκάζονται να ξανακάνουν τη δουλειά για την οποία έχει πληρωθεί ο ιδιώτης ή θα την αποδέχονται επί της ουσίας χωρίς έλεγχο αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Μήπως τα έχουμε ξαναδεί με τους ιδιώτες συναδέλφους που εκδίδουν ή ελέγχουν τις οικοδομικές άδειες; Μήπως τα ίδια δε θα γίνουν και στα Δημόσια έργα με τους ιδιώτες επιβλέποντες; Μήπως μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση να μας πει πόσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν γίνει στις εκδοθείσες άδειες ή στις τακτοποιήσεις; Εμείς μπορούμε να απαντήσουμε: Κανένας απολύτως.

          Είναι προφανές ότι με όλα τα παραπάνω δημιουργείται -ένα ακόμη- πεδίο δόξης λαμπρό για να ανθήσει η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Και φυσικά δεν τελειώνουν εδώ αφού σύντομα ετοιμάζουν και την απευθείας εκχώρηση κλάδων της Κοινωνικής Ασφάλισης (επικουρικό, εφάπαξ) στους ιδιώτες. Παλεύουμε για την απόσυρση της τροπολογίας και διεκδικούμε:

          Άμεση καταβολή άμεσα των χιλιάδων συντάξεων υπό εκκρεμότητα και ειδικά της Προσαύξησης Σύνταξης.  Άμεση Διόρθωση των χιλιάδων σφαλμάτων στις εισφορές των Μισθωτών Μηχανικών  Πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, όχι στην ανάθεση σε ιδιώτες.  Να επανέλθουν σε ισχύ οι ανακαλούμενες Εγκύκλιοι να μη χαθεί κανένας ασφαλιστικός χρόνος για τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση.  Αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης.  Δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην ιδιωτικοποίηση και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων και Εγκυκλίων .

Επισκέψεις: 18

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει