25 Απριλίου 2024

“Τροπολογία για το ακαταδίωκτο: Ομολογία της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας;” γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μία ακριβώς εβδομάδα πριν και το φετινό διαφορετικό Πάσχα και δεν θα μπορούσαν να μην μας απασχολήσουν οι εξελίξεις που βλέπουμε όσον αφορά την πανδημία.

Αυτή την φορά η «προκλητική» αν θα μπορούσα να πω τροπολογία που ήρθε από την κυβέρνηση για να «χωθεί» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για την ιστορία να πούμε ότι μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προβλέπεται η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα μιλάμε για το άρθρο 4 το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη των παραπάνω επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Και την ίδια στιγμή σύμφωνα πάντα με την ίδια τροπολογία μαζί με την «ασυλία» προς τις επιτροπές που συμμετέχουν επιστήμονες και οι οποίες έχουν γνωμοδοτικό ρόλο, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει και πολιτικά στελέχη που μετέχουν σε άλλες επιτροπές, όπως εκείνη για «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Εγώ να δεχτώ πως και οι Επιστήμονες θέλουν μια προστασία καθώς βλέπουμε πολλά «φαινόμενα» πολιτών να προχωρούν σε μηνύσεις κατά των Επιστημόνων και όλων όσων εφαρμόζουν τα μέτρα κατά της πανδημίας και μερικές φορές με ακόμα πιο ακραίες αντιδράσεις. Κάτι το οποίο καταδικάζουμε όλοι μας.

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται την στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές κατά των κυβερνητικών χειρισμών, το παρατεταμένο lockdown και τις τελευταίες αποφάσεις για άνοιγμα της χώρας αμέσως μετά το Πάσχα.

Όπως διάβασα πρόσφατα σε τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύουν τα εξής:

-Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είναι γνωμοδοτικό όργανο κι επομένως δεν κινδυνεύει από μηνύσεις.

-Η Εθνική Επιτροπή για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού-COVID 19 που περιλαμβάνεται στο ακαταδίωκτο, αποτελείται από πολιτικά κυβερνητικά στελέχη.

-Σε κάθε περίπτωση γιατί θεσπίζεται η μη εξέταση των μελών των επιτροπών σε ερευνητικές επιτροπές ή διώξεις άλλων προσώπων;

Και αναρωτιέμαι και κάτι ακόμα. Η κυβερνητική αυτή ρύθμιση έρχεται λίγες μέρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων.Σύμφωνα με αυτά η κυβέρνηση επιβάλλει τη γνώμη της στους ειδικούς και ακολούθως κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις τους, που είναι καθ’ υπαγόρευση.

Διαβάζοντας τα όσα αναφέρει η τροπολογία είναι εύλογο ο κάθε ένας από εμάς να υποθέσει ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας και τις συνεχείς παλινωδίες. Αν κάνω λάθος να το δεχτώ, αλλά εγώ ως επαγγελματίας και πολίτης που ζω την πανδημία με όλους τους συναδέλφους μου και με όλο τον κόσμο 1 χρόνο τώρα έτσι καταλαβαίνω. 

Η τροπολογία αυτή την δεδομένη στιγμή ένα χρόνο μετά την πανδημία βάζε “ταφόπλακα” στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας.

Σε μία περίοδο που η πανδημία καθημερινά μας χτυπά την πόρτα με 3000 και παραπάνω κρούσματα και ανθρώπους να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, βλέπουμε μια Κυβέρνηση να ανοίγει τα πάντα από τον Μάιο ακόμα και τον Τουρισμό και να την ενοχλεί η «ώρα της Ανάστασης», καθώς στις 9 δεν κολλάμε ενώ στις 12 κολλάμε…

Με όλα τα παραπάνω πως περιμένει η Κυβέρνηση να έχουν οι πολίτες εμπιστοσύνη σε όλα αυτά που ανακοινώνονται;

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει τον γνωστό της αυταρχισμό, «εκμεταλλευόμενη» με κάθε τρόπο την πανδημία, όταν πάλι το σχέδιο αποτυχαίνει  τότε δεν πτοείται να χρησιμοποιήσει τα πολιτικά της προτερήματα ώστε να θεραπεύσει τις αστοχίες…

Νικόλαος Κορακιανίτης

Επισκέψεις: 589

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει