18 Απριλίου 2024

Πέντε τομείς με μεγάλη απορρόφηση μηχανικών.

Την τελευταία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πολύ σημαντικά μέτρα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Μειώνεται σημαντικά η προκαταβολή φόρου και στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα, αναστέλλεται η εισφορά αλληλεγγύης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και μειώνεται και ο φόρος νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων. Αυτά θα ενισχύσουν και τους μηχανικούς, αλλά και όσους ασχολούνται με αναπτυξιακά έργα με αποτέλεσμα να βοηθούν έμμεσα επιπλέον τους μηχανικούς. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μηχανικών.

Του Γιώργου Στασινού

Είμαστε κοντά σε μεγάλη άνθηση πέντε τομέων που θα απασχοληθούν μηχανικοί.

Ποιοι είναι αυτοί;

1. Ο τομέας των μελετητών θα έχει σημαντική ανάπτυξη, αφού αναμένεται ο διαγωνισμός για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε 800 περίπου δημοτικές ενότητες, θα γίνουν παράλληλα πολλά Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα γίνει επανακαθορισμός ορίων οικισμών, θα καθοριστούν ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, θα γίνει ψηφιακή αποτύπωση οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές, θα γίνει ψηφιακή αποτύπωση των υδατορεμάτων και αρκετά παρόμοια έργα.

2. Ο τομέας των εργοληπτών φαίνεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη, αφού αρκετά έργα έχουν προωθηθεί από το Υπουργείο Υποδομών όπως ενδεικτικά είναι ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, το Πάτρα Πύργος, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το fly over, τα έργα του Μετρό και τα σιδηροδρομικά έργα που θα είναι μετά από πολλά χρόνια πολύ σημαντικά. Παράλληλα πολλά έργα Περιβάλλοντος εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

3. Τα ενεργειακά έργα όπως το νέο Εξοικονομώ κατ΄οίκον που θα λειτουργήσει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και με περισσότερους πόρους σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα έργα των ΑΠΕ και τα έργα του Φυσικού Αερίου θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες μηχανικούς.

4. Ιδιωτικά έργα είτε είναι το Ελληνικό, είτε άλλες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που προχωρούν με την προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, είτε μικρότερα οικοδομικά έργα που ευνοούνται από την αναστολή του ΦΠΑ και την βελτίωση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και έχουν ξεκινήσει, προβλέπεται ότι θα έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη το επόμενο διάστημα.

5. Τέλος όλα τα παραπάνω έργα θα περιλαμβάνουν υποέργα project management στα οποία θα απασχοληθούν επίσης χιλιάδες μηχανικοί.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι ευνοϊκά για τον χώρο των μηχανικών, αφού η χώρα θα περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα θα πετύχουμε να απορροφήσουμε τους διαθέσιμους πόρους.

*Ο κ. Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

Επισκέψεις: 177

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει