19 Απριλίου 2024

Το νέο Ψηφιακό Κτηματολόγιο και οι τέσσερις καινοτομίες του.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου που θα παρέχονται μέσω του gov.gr.

Το ψηφιακό Κτηματολόγιο στην ουσία είναι μία μικρή επανάσταση. Ο οργανισμός προσφέρει ένα εύχρηστο και προσιτό εργαλείο δουλειάς, στο οποίο χιλιάδες επαγγελματίες και πολίτες θα έχουν ασφαλή πρόσβαση για τα ακίνητα που τους αφορούν.

Οι βασικές καινοτόμες υπηρεσίες του νέου ψηφιακού Κτηματολογίου είναι τέσσερις:

Πρώτον, η απομακρυσμένη και διαβαθμισμένη δωρεάν πρόσβαση στο 1/3 των δικαιωμάτων των ακινήτων στην Επικράτεια, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μέχρι τώρα, η πρόσβαση στα κτηματολογικά δεδομένα ήταν περιορισμένη και σίγουρα δυσχερής. Αυτό αλλάζει. Με ηλεκτρονικό τρόπο οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους.  Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) θα έχουν πρόσβαση σε ό,τι απαιτεί η άσκηση της δραστηριότητάς τους. Και όλα αυτά με λίγα «κλικ» από το σπίτι ή το γραφείο, χωρίς την φυσική παρουσία στα Κτηματολογικά γραφεία.

Δεύτερον, η άντληση σε πραγματικό χρόνο, της απαραίτητης πληροφορίας που δίνει ασφάλεια στις συναλλαγές. Για παράδειγμα, ένας Αθηναίος πολίτης που έχει ένα ακίνητο στην Πάτρα και θέλει να το μεταβιβάσει, έως σήμερα θα έπρεπε να μεταβεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Πάτρας προκειμένου να ενημερωθεί για το ακίνητό του. Ο δικηγόρος το ίδιο, προκειμένου να επιβεβαιώσει και επικαιροποιήσει τα νομικά στοιχεία. Στους δε μηχανικούς, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, δεν επιτρεπόταν κατά κανόνα η πρόσβαση.

Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ο ιδιοκτήτης θα έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία του ακινήτου του με χρήση των κωδικών taxisnet οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Οι δικηγόροι θα διενεργούν έλεγχο σε όλα τα κτηματολογικά στοιχεία από το γραφείο τους 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι  μηχανικοί θα έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του ακινήτου που είναι απαραίτητα για τη σύνταξη μελέτης οικοδομικής άδειας, όπως το τοπογραφικό και τυχόν δουλείες διόδου.

Τρίτον, η πρόσβαση σε ανοιχτά στατιστικά δεδομένα. Το Κτηματολόγιο μπαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη. Ο φορολογούμενος έχει πληρώσει για τη συλλογή της πληροφορίας και αυτή του παρέχεται πλέον δωρεάν. Χρήσιμη, είναι και η πρόσβαση σε στατιστικά δεδομένα, όπως λ.χ μεταβιβάσεων, κατασχέσεων και επιβαρύνσεων των ακινήτων μιας περιοχής για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την προσφορά και ζήτηση.

Τέταρτον, η μετατροπή του Κτηματολογίου σε σημείο αναφοράς στη συζήτηση με τους Θεσμούς και σε καταλύτη ανάπτυξης για την αγορά ακινήτων και την χώρα. Και αυτό, γιατί προχωρούμε στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης και στην ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων και στην υλοποίηση του Ψηφιακού Κτηματολογίου.

Η όλη αυτή διαδικασία είναι δυναμική. Κάθε μήνα, όλο και περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες θα προστίθενται, όπως η η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικού NATURA και ο ηλεκτρονικός Φάκελος μεταβίβασης Ακινήτου, καθώς και όλο και περισσότερα δικαιώματα επί των ακινήτων στην Επικράτεια.

Προχωρούμε μπροστά, συντεταγμένα με δύο στόχους: να κάνουμε το Κτηματολόγιο εύχρηστο και προσιτό σε πολίτες και επαγγελματίες και να επιταχύνουμε την πορεία της κτηματογράφησης για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, ένα εργαλείο ανάπτυξης και επενδύσεων για τον τόπο. Με όπλο την τεχνολογία, το σχέδιο και την αποφασιστικότητά μας θα τα καταφέρουμε.

Γιώργος Στύλιος

Πηγή: protothema.gr

Επισκέψεις: 87

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει