24 Απριλίου 2024

Πρόταση ΤΕΕ: Νέο αμφιθέατρο με σύγχρονες προδιαγραφές προς όφελος του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον καταθέτει τις προτάσεις της Η ΝΕ Ρεθύμνου του ΤΕΕ υπογραμμίζοντας την άποψη υπέρ της κατασκευής ενός νέου μεγάλου αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πανεπιστημίου και θα αποτελέσει παράλληλα πόλο έλξης και διασύνδεσης με την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε πρόσφατα τις θέσεις της περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους εκτιμά πως πρέπει να κατασκευαστεί ένα νέο κτήριο αλλά και τους λόγους εκείνους για τους οποίους η αποπεράτωση του υπάρχοντος κτηρίου που μετρά ήδη 30 χρόνια, δεν αναμένεται να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος της ΝΕ Ρεθύμνου του ΤΕΕ Σπύρος Καλησπεράκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΤΕΕ αλλά και την συζήτηση γύρω από τα εμβληματικά έργα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως οι φοιτητικές κατοικίες και το αμφιθέατρο, τονίζοντας πως οι νέες υποδομές θα πρέπει να προσβλέπουν στη δημιουργία χώρων που θα διασυνδέσουν την τοπική κοινωνία με το Πανεπιστήμιο.

Όπως επεσήμανε ο κος Καλησπεράκης, πριν από 30 χρόνια η κατασκευή του μεγάλου αμφιθεάτρου σταμάτησε λόγω του τραγικού δυστυχήματος το 1999. Έκτοτε παραμένει ο σκελετός, ο οποίος όπως τόνισε πλέον απαιτεί μεγάλη δαπάνη προκειμένου να επισκευαστεί καθώς παραμένει χωρίς συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια, την ίδια ώρα που οι μελέτες αλλά και οι άδειες για το κτήριο όπως τόνισε δεν έχουν ισχύ, δεδομένου ότι η Νομοθεσία έχει αλλάξει και απαιτούνται πλέον εκ νέου μελέτες. Όλα τα παραπάνω όπως τονίζει και όπως έχει επισημάνει στις προτάσεις της η ΝΕ Ρεθύμνου του ΤΕΕ δημιουργεί το ερώτημα αν σήμερα και σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα αλλά και το όραμα για το ακαδημαϊκό ίδρυμα τα επόμενα χρόνια αποτελεί συμφέρουσα και γόνιμη λύση η αποπεράτωση ή η δημιουργία ενός μεγάλου χώρου που θα μπορεί να φιλοξενεί και εκδηλώσεις ή συνέδρια. “Επειδή έχουν επενδυθεί κάποια χρήματα στο τμήμα του υπογείου που υπάρχει εκεί, οι σκέψεις προσανατολίζονται στην ολοκλήρωση του έργου. Διαπιστώνουμε ότι αν φτιαχτεί από την αρχή ούτε χρήματα χάνονται γιατί ότι έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου και τα χρήματα που χρειάζονται για να έλθει σε καλή κατάσταση είναι αντίστοιχα με αυτά που χρειάζονται γι ανά φτιαχτεί ξανά. Ενώ ξεκινά μια λογική σκέψη όσο το ψάχνει κανείς μοιάζει όλο και πιο παράλογη, Από εκεί ξεκινάει η συζήτηση αυτό είναι το πλαίσιο συζήτησης και υπάρχει μια διχογνωμία για τους παραπάνω λόγους. Εμείς σαν ΤΕΕ κάναμε μια μικρή παρέμβαση, το παρακολουθούμε καιρό δεδομένου ότι οι τεχνικές αναφορές που γίνονται περνούν από το ΤΕΕ, ωστόσο δεν είχε ανοίξει ο διάλογος, ήταν ένα θέμα της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχει την αυτονομία της και τη λειτουργία της. Πλέον η συζήτηση βγήκε σε έναν ανοιχτό διάλογο και επειδή έχουμε άποψη βγάλαμε την ανακοίνωση αυτή με τις θέσεις μας” επεσήμανε ο κος Καλησπεράκης.

 Κοστοβόρα λύση η επισκευή

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος ο κος Καλησπεράκης εξήγησε: “Οι εκθέσεις δείχνουν μια τυπική εικόνα των κατασκευών εκείνης της εποχής. Από τότε έχουν περάσει 30 χρόνια, η κατασκευή έχει μείνει απροστάτευτη και έχει υποστεί μεγάλη φθορά του χρόνου. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να έρθει σε μια κατάσταση, σαν να δημιουργήθηκε τότε βέβαια και όχι σήμερα. Αυτές οι λύσεις κοστίζουν. Το κυριότερο είναι ότι έχουν αλλάξει οι εποχές από τότε και οι ανάγκες. Είχαμε μια άποψη και ο κος Πρύτανης ήταν σαφής ότι είναι περίπου το ίδιο κόστος και ακριβότερο να φτιαχτεί. Χωρίς να έχουμε κάνει υπολογισμούς αλλά από την εμπειρία στις επισκευές, σχεδόν πάντα προκύπτει στο τέλος ότι το κόστος της συντήρησης και η επαναφορά των κτισμάτων είναι αντίστοιχη με το αρχικό. Εδώ τίθεται το σοβαρό θέμα ότι αυτό θα μας παρασύρει σε μια κατασκευή παλαιότερης σχεδίασης. Να σημειωθεί ότι ούτε τις μελέτες μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει επί της ουσίας, άρα θα πρέπει να κάνει νέες μελέτες. Νέες άδειες από την αρχή.

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από το κτίσμα και μερικές μελέτες για τις οποίες έχει αλλάξει η νομοθεσία που αφορά σε πυρασφάλεια, θερμομόνωση, κουφώματα, Η/Μ εγκαταστάσεις κα. Έχει επέλθει εξέλιξη. Δεν έχει λογική να προσπαθήσουμε να στήσουμε τα νέα δεδομένα πάνω σε παλιό κτίσμα”.

“Το σύγχρονο πανεπιστήμιο απαιτεί και μια σύγχρονη εγκατάσταση”

Όπως επεσήμανε ο κος Καλησπεράκης πρώτη προτεραιότητα είναι ο νέος χώρος να εξυπηρετεί το ίδιο το Πανεπιστημιακό ίδρυμα και τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας του, με το βλέμμα στραμμένο και στην διασύνδεση με την τοπική κοινωνία. “Σε περίπτωση που αυτή η εγκατάσταση εξυπηρετεί περισσότερο αν γίνει εκ νέου, γιατί έτσι φαίνεται και από τις σκέψεις του ίδιου του πανεπιστημίου, αν ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει την πόλη, είναι σε όφελος και της κοινωνίας και του πανεπιστημίου” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΕ Ρεθύμνου του ΤΕΕ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν προτείνεται η αλλαγή διαστάσεων του έργου, ενώ ταυτόχρονα όπως επεσήμανε η αύξηση χρήσεων θα αυξήσει και τις δυνατότητες συντήρησης και απόσβεσης αφού στόχος είναι να έχει έσοδα και δυνατότητες να αυτοσυντηρηθεί. Σε ό,τι αφορά το έργο του μεγάλου αμφιθεάτρου όπως εξήγησε ο κος Καλσηπεράκης: “Υπάρχει ένας ανταγωνιστικός διάλογος με τους κατασκευαστές,σε ένα έργο ΣΔΙΤ όπως αυτό, όπου ο ιδιοκτήτης που είναι το πανεπιστήμιο έχει βαρύνοντα ρόλο στις επιλογές που κάνει. Στο διάλογο αυτό μεταφέρουμε την άποψη ότι θέλουμε ένα νέο κτήριο προς όφελος πρωτίστως του Πανεπιστημίου”.

 Η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία

Οι ανοιχτές πόρτες του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, η προσφορά δράσεων για τους δημότες του Ρεθύμνου στις εγκαταστάσεις του, που ήδη έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οφέλη όπως τόνισε ο κος Καλησπεράκης. Η δημιουργία έργων όπως είναι οι φοιτητικές κατοικίες, ο χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων, οι αθλητικές και πολιτισμικές δράσεις θα φέρουν την τοπική κοινωνία κοντά σε ένα Πανεπιστήμιο που θα αποτελεί έναν ζωντανό χώρο πυρήνα της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. “Οτιδήποτε γίνεται που να μπορεί να δημιουργεί επικοινωνία της πόλης με το ίδρυμα και αντίστροφα, είναι σπουδαίο επίτευγμα. Η προσπάθεια και ο προσανατολισμός είναι ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία και οτιδήποτε γίνεται σε αυτό ενισχύει εν τέλει τις δράσεις του ίδιου του Πανεπιστημίου” ανέφερε ο κος Καλησπεράκης.

Επισκέψεις: 23

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει