20 Απριλίου 2024

Οι ΑΠΕ μπορεί να εκτοπίσουν εντελώς τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα για να γίνουν η παγκόσμια πηγή ενέργειας έως το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η δεξαμενή σκέψης Carbon Tracker. Μάλιστα, όπως προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης, εάν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να εκτοπιστούν από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η ηλιακή ενέργεια είχε αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 39% την τελευταία δεκαετία ενώ σχεδόν διπλασιάζει τη χωρητικότητά της κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά στην αιολική ενέργεια, καταγράφεται αύξηση χωρητικότητας κατά 17% ετησίως ενώ η πρόοδος της τεχνολογίας στα πάνελ και τις ανεμογεννήτριες συμβάλλουν στη μείωση του κόστους.

Η τρέχουσα τεχνολογία προσέφερε τη δυνατότητα για ισχύ 6.700 PWh από την ηλιακή και αιολική ενέργεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια ποσότητα η οποία είναι 100 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώθηκε παγκοσμίως το 2019.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους ήταν πιθανό να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας ενώ ένας ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 15% θα οδηγούσε στην πρωτοκαθεδρία της ηλιακής και αιολικής ενέργειας μέχρι το 2050.

Η έκθεση σημείωσε ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας είχε μειωθεί κατά μέσο όρο 18% ετησίως από το 2010, ενώ οι τιμές της αιολικής ενέργειας μειώθηκαν κατά μέσο όρο 9% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο.

Ο σκεπτικισμός παραμένει

Παρ ‘όλα αυτά, ο σκεπτικισμός παραμένει αναφορικά με το χρόνο που θα συντελεστεί τελικά η ενεργειακή μετάβαση. Ορισμένοι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή είναι «σχεδόν αδύνατο» να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στα επίπεδα που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Carroll Muffett, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού κέντρου διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι ενσωματωμένες δομές ενέργειας και η συνεχής υποστήριξη της (μη πράσινης) βιομηχανίας  εμπόδισε την πρόοδο μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και ενώ πολλές παγκόσμιες εταιρείες δεσμεύονται να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, άλλες διπλασιάζουν τη χρηματοδότησή τους για ορυκτά καύσιμα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 60 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι  33 αύξησαν τη χρηματοδότησή τους στον τομέα των ορυκτών καυσίμων μεταξύ του 2016 και του 2020, σύμφωνα με ανάλυση CNBC της έκθεσης Banking on Climate Chaos 2021.

(insider.gr)

Επισκέψεις: 63

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει