24 Απριλίου 2024

“Στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου… “θυσιάζεται” η καραντίνα των Ελλήνων”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Το Πάσχα μας άφησε, ο Μάιος ήρθε και μαζί του κάποιες αλλαγές για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Ειδικός δεν είμαι επι των υγειονομικών θεμάτων και ούτε έχω σκοπό να μπω στα «χωράφια» των ανθρώπων που έχουν αυτήν την αρμοδιότητα (εννοώ τους λοιμοξιολόγους και όχι τους Κυβενρητικούς παράγοντες), αλλά κάποια πράγματα σίγουρα θα ήθελα να τα σχολιάσω.

3 Μαΐου είχαμε την επανεκκίνηση της εστίασης με τα πρώτα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά παρά το γεγονός ότι δεν άνοιξαν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, «ανέβασαν ρολά» οι δυο στις τρεις επιχειρήσεις, με την πληρότητα να κυμαίνεται στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια από 60%-90%, και σε παραθαλάσσιες περιοχές να αγγίζει έως και το 100%.

Να σταθώ όμως και στα στοιχεία που αφορούν επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν αλλά κυρίως στον λόγο που το έκαναν.

Αρκετοί λοιπόν επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, και αυτό λόγω αδυναμίας εφοδιασμού με πρώτες ύλες και της έλλειψης ρευστότητας! Το γεγονός αυτό αναδεικνύει μια σκληρή πραγματικότητα η οποία δυστυχώς κυριαρχεί γύρω μας σε αρκετούς πλέον κλάδους.

Το περιμέναμε εξάλλου αφού ο κόσμος 7 μήνες τώρα είχε ανάγκη να βγει, να απολαύσει ένα φαγητό και ένα καφέ να δει φίλους.

Με τα απαραίτητα μέτρα, αποστάσεις, τραπεζάκια έξω και χωρίς μουσική…

Αυτό με την μουσική πραγματικά δεν το έχω καταλάβει. Άκουσα τους ειδικούς να λένε ότι «αν υπάρχει δυνατή μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια. Επίσης ότι οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα»…

Λογική η προσέγγιση αυτή , μήπως όμως δεν είναι αρκετή για να πείσει;

Πρώτον, η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που αναζητά ο πελάτης κατά την προσέλευσή του σε μια επιχείρηση εστίασης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα καφενεία στα χωριά μέχρι τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, παντού υπάρχει μουσική.

Δεύτερον, στηρίζεται και το επάγγελμα των μουσικών το οποίο πραγματικά έχει πληγεί.

Τρίτον, είναι ταυτόσημο με τον όρο της ψυχαγωγίας (ειδικά για τα συγκεκριμένα μαγαζιά) και πραγματικά απορώ πώς αυτή η ανθρώπινη ανάγκη παραμερίζεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα.

Με τέτοιου είδους τακτικές θα περιμένουμε να δούμε σερβιρισμένα φαγητά χωρίς κατσαρόλες, πιάτα πλαστικά που θα τα πετάμε μόνοι μας, και πολλά άλλα… φυσικά το λέω με χιούμορ αλλά μερικές φορές διαβάζοντας όλα αυτά καταλαβαίνει πού οδηγούμαστε.

Να πάμε και στο μεγάλο θέμα τουρισμού, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπει για τα καλά στην ζωή μας από την επομένη εβδομάδα.

Και πριν αναλύσω λίγο την κατάσταση να σταθώ σε αυτό που άκουσα από τον Υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργίαδη ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τουρίστες να μην στέλνουν μήνυμα στο 13033 αλλά να συνεχίσει για τους κατοίκους της Ελλάδας!

Και μάλιστα αποκάλεσε λαϊκισμό όσα αρνητικά σχόλια ακούστηκαν  τονίζοντας ότι : “θέλουν μήπως να μην έχουμε τουρίστες στην Ελλάδα;” Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για ακόμα μια άστοχη δήλωση του Υπουργού που συνηθίζει να κάνει και όχι μια πραγματικότητα γιατί πραγματικά θα δικαιωθούν όλοι όσοι έλεγαν για πρόχειρο σχεδιασμό της Κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας.

Ας αποφασίσουν τελικά πώς θα χειριστούν το ζήτημα του τουρισμού, χωρίς να αποδίδουν ευθύνες στους πολίτες, διότι το θέμα αφορά τους επισκέπτες, αφού από την μία ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι πρόκειται για εμβολιασμένους τουρίστες και από την άλλη το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι προϋπόθεση είναι  και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ.

Από την καλοκαιρινή σεζόν του 2020 περίμενα να δω τις προτάσεις και του Υπουργείου τουρισμού, ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα και όχι την πλήρη υιοθέτηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών για τα ζητήματα μετακινήσεων επισκεπτών, τα θέματα φιλοξενίας, και γενικότερα τα θέματα τουρισμού.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες (που καθορίζουν τα συγκεκριμένα ζητήματα) αφού η ίδια έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (Ανεπτυγμένη παροχή υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, μικρή πρωτογενή παραγωγή και βιομηχανία).

Μήπως λοιπόν τώρα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε αφενός τα κριτήρια της Ελλάδας και αφετέρου να αναπτύξουμε και νέες μορφές τουρισμού πάντα με βάση την νέα πραγματικότητα που ανοίγεται μπροστά μας;

Διαβάζοντας τους κανόνες για το άνοιγμα του τουρισμού από το Υπουργείο υγείας θα σταθώ στα ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση περιστατικών covid-19, που θα εντοπιστούν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σημειωτέων ότι εάν τουρίστες εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες σε ξενοδοχείο, με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης. Να υπενθυμίσω την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στην πληρωμή των ξενοδόχων όπως και στην Κέρκυρα οι οποίοι έφτασαν σε άσχημες καταστάσεις καθώς τα χρήματα τους ήρθαν μετά το τέλος του τουρισμού. Με ποια εμπιστοσύνη λοιπόν ένας ξενοδόχος θα επιλέξει να γίνει το ξενοδοχείο του αναφοράς;

Και μέσα σε όλα αυτά τα νέα πρωτόκολλα για τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία με μια εγκύκλιο που βγήκε 15 ημέρες πριν ανοίξουν οι επιχειρήσεις και με τους επιχειρηματίες να μην έχουν ενημερωθεί για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν!

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ τέλος και στον τομέα της παιδείας στον οποίο πραγματικά θεωρώ ότι 1 χρόνο τώρα έγιναν απίστευτες άστοχες κινήσεις. 

Ανοίγουν τα δημοτικά την Δευτέρα και μετά από αρκετές αντιδράσεις ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί 17 Μαΐου! Απορώ με την διαφορά στο άνοιγμα.

Όταν μια οικογένεια έχει ένα παιδί στο δημοτικό και ένα στον παιδικό σε τί θα ωφελήσει το μέτρο;

Και κάτι ακόμα τα παιδιά του δημοτικού απέδειξαν ότι τήρησαν τα μέτρα στο πρώτο άνοιγμα και η διασπορά ήταν μικρή σε όλη την Ελλάδα καθώς φορούσαν τις μάσκες τους.

Πέραν από το ότι τα χορηγούμενα self test για τα παιδιά αυτά είναι τα ρινικά (δείγμα από την μύτη) και όχι από το στόμα (σάλιο) είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί αυτή η επιλογή.

Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί ένα μικρό παιδί να κάνει 2 φορές την εβδομάδα το self test και κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, ή ακόμα περισσότερο ένα παιδί αφού είναι αρνητικό στον κορονοϊό γιατί κατά την διάρκεια του μαθήματος πρέπει να φοράει μάσκα;

Για να μην κουράζω άλλο ο κλάδος της Εστίασης ήταν και είναι, ο πλέον πλητόμενος κατά τη διάρκεια, τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου lockdown, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα πολλαπλά λουκέτα, που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η φωτογραφία του Υπουργού Α. Γεωργιάδη να εμφανίζεται την πρώτη ημέρα ανοίγματος σε μαγαζί με πινακίδα «ενοικιάζεται»!.

Από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, η οικονομική ανακούφιση των Επιχειρηματιών είναι ελάχιστη, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέχιζαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τους, που σημειωτέων, δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή.

Ακόμα και με τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι η ανακούφιση των επιχειρήσεων αυτών, μέσω επιδότησης των παγίων εξόδων τους καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη αφού για να τύχουν εφαρμογής, απαιτείται η πλήρωση σωρευτικών συνθηκών. Έχοντας στο μυαλό μας και το άνοιγμα του τουρισμού ίσως πρέπει επιτέλους να δεχτούμε την πραγματικότητα και να ενταχτούμε σε αυτήν σεβόμενοι τους υγειονομικούς κινδύνους, με σκοπό την διατήρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας μας.

Επισκέψεις: 728

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει