19 Απριλίου 2024

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των πολιτών.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να γίνει η πρώτη δημοσίευση του σχεδίου οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ενώ για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν σχέδια προτάσεων για την ενίσχυση των παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος του Μαίου αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός έχει αναγγείλει την ριζική αλλαγή των κριτηρίων για τη συμμετοχή των νοικοκυριών στα κίνητρα που παρέχει το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ο προϋπολογισμός του νέου κύκλου θα είναι της τάξης του 1 δις. ευρώ, ενώ ο στόχος για την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών παραμένει. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ξεκλειδώσει εντός του Ιουλίου. Το ΕΣΠΑ επίσης θα παραμείνει από τις βασικότερες χρηματοδοτικές πηγές της δράσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η είσοδος των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια συμμετοχής των νοικοκυριών, όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας αυτά θα αλλάξουν. Θα μπουν «κόφτες» όπως η παλαιότητα του κτιρίου, τα εισοδηματικά όρια αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το ΥΠΕΝ αναμένεται να υιοθετήσει το σύστημα των βαθμοημερών, που εφαρμόζεται και στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Με βάση αυτό και σε συνδυασμό με τα άλλα δύο κριτήρια τις υψηλότερες επιδοτήσεις θα λαμβάνουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που διαβιούν σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες και σε παλαιά κτίρια.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που θα ενισχύονται αυτές θα αφορούν τις κλασσικές παρεμβάσεις του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» δηλαδή η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση κλπ. Σε αυτές θα προστεθούν κι εκείνες που έτρεξαν στο τελευταίο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», δηλαδή η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων κλπ.

Πηγή: energypress.gr

Επισκέψεις: 281

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει